Stephen Burkinshaw a Leeds-i egyetem professzora 30 évnyi munkával kifejlesztette a leginkább környezetbarát mosógépet.

Egy pohár víz egy mosás

Stephen Burkinshaw a Leeds-i egyetem professzora 30 évnyi munkával kifejlesztette a leginkább környezetbarát mosógépet.

A projektet a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi csoportja az IP Group finanszírozta, a forradalmi technológiáért a Xeros a felelős, mely a GreenEarth Cleaning csoporttal együttműködve értékesíti a háztartási gépet Észak-Amerikában. A fejlesztésre várhatóan nagy lesz az igény, hiszen a csapat állításai szerint a tiszta és környezetkímélő gépnek csupán 1 pohár víz szükséges a hatékony mosáshoz. Egyelőre hotelek és mosodák számára elérhető a termék, a fogyasztói piac leghamarabb jövőre találkozhat a modellel.

A tesztsorozat eredményei sikeresek voltak. A statisztika azt mutatja, hogy a mosást ugyanazzal az eredménnyel, de 90 %-kal kevesebb vízigénnyel és 30%-kal hatékonyabb energiafelhasználással végezte el.
A technológia alapja 20 kilogramm speciális, kristályos szerkezetű nylon polimer gyöngy, mely kezdeti elektromos töltésének köszönhetően magához vonzza a szennyeződéseket és nedves körülmények között elnyeli azokat.  Az egy pohár víz a megfelelő vízgőztartalom megteremtéséhez szükséges, ez készteti a gyöngyöket munkára, majd a nedvesség és a hőmérséklet adott szintjén elvesztik kristályos szerkezetüket és elnyelik, magukba zárják a szennyeződéseket.

xeros

Az egész folyamat 30 percig tart, majd leáll a külső dob. A belső dob a ruhákkal és a gyöngyökkel még tovább forog, és a gyöngyök szép lassan a külső dobban gyűlnek össze.  A kísérletek során a hagyományos mosógépekhez hasonlóan kivette a mindennapi foltokat, a kávé, a rúzs sem jelentett problémát, miközben lényegesen kevesebb vizet és mosószert használt fel. A technológia alapját biztosító gyöngyök ráadásul többször felhasználhatók, körülbelül 100 mosás az élettartamuk, mely fél évre elegendő.

A bevezetés a lakossági piacra, s annak meghódítása még időbe telik. A Xeros vezetői a kereskedelmi egységekben munkába állított gépektől várják a sikert, a fogyasztók megcélzása csak ezután történhet, hiszen többszöri, sikeres tesztelések után is akkor derül ki a mosógép teljesítménye, mikor tartós használatba veszik.

Ajánlott tartalom

A szárítógépek a levegőben szálló mikroműanyagszálak fő forrásai

A szárítógépek a légkörben lévő műanyag mikroszál-szennyeződés fő forrásai közé tartoznak hongkongi kutatók szerint: egyetlen gép 120 millió műanyag mikroszálat bocsáthat a levegőbe évente.

Nincs hozzászólás

 1. A GPS 11 évvel ezelőtt 0,5 M Ft ba került,ma már 30e Ft ért is van.
  LCD vagy plazma Tv ára 10 en évvel ezelőtt 2 M Ft volt,ma ua a méret 200-300e Ft.

  Ezek csak kényelmi ill luxus cikkek(kinek hogy)

  De a vízkészletünk (édes víz) világ szerte aggasztó mértékben fogy.

  Véleményem szerint: a fenti szabadalom ökológiai szempontból világmegmentő értékű lehet.
  Ha tényleg ilyen kiváló a hatásfoka,azonnal be kell vezetni a piacon.
  Ez minden földi teremtmény (beleértve a túlnépesedett emberiségünket is )
  elemi érdeke.
  Lehet,hogy ez még évekbe telik,míg kapható,de minden felesleges késedelem bűntett a föld nevű bolygó összes élőlényével szemben.

  Bűntett továbbá az is,ha a gyártónak lehetősége van,de mégis minden háztartás számára nem teszi elérhető áron kaphatóvá a fenti terméket!

  Uraim!

  Ez nem GPS,vagy MP 4 lejátszó.
  Közös az érdek,s sajnos mert családommal én is itt élek: ketyeg az Öko katasztrófánk általunk időzített órája,melynek a felelőse én is ugyanúgy vagyok mint bárki más a földön.

 2. Gábor Mészáros

  Igen, csak ebben az esetben közel sem mindegy,hogy hány év múlva lesz elérhető olyan áron,hogy az egyszerűbb ember is, mindenféle meggondolás nélkül lemenjen a boltba és megvegye.

  Mai Világ helyzetét ismerve attól tartok,hogy csak az a szűk réteg tudja majd megvenni, akiknek nem jelent problémát kiadni 300-500ezer Ft-t egy mosógépre.

  Igazad van byd, ez nem mp3, az ilyen jellegű találmányokra már 20-30évvel ezelőtt szükségünk lett volna, mert már akkor is keményen pusztítottuk a Földünket. Kicsit későn kapcsoltunk – bízzunk benne,hogy ne így legyen!

 3. 20-30éve felmerült az ötlet, azóta dolgozik az ember rajta 🙂