Egyetért azzal, hogy az állam támogatja a napelemek telepítését?

Elindult a zöld ügyekről szóló konzultációval kapcsolatos országos előadássorozat, amelynek első állomása a győri Széchenyi István Egyetemen volt kedden.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az előadását követően újságíróknak elmondta, hogy november végégi lehet kitölteni a kérdőívet a zold.kormany.hu oldalon. A kérdőívben 12 kérdés szerepel, amelyek a megújuló energiák, az elektromos közlekedés, a hulladékok és az egyszer használatos műanyagok kérdéskörét járja végig. Megjelenik benne továbbá a szemléletformálás és az illegális szemeteléssel kapcsolatos esetleges szankciók témaköre is – mondta. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos konzultációval szeretnék felmérni, hogy a kormány által kijelölt irányoknak milyen a társadalmi támogatottsága. Az országjárás részeként a következő időszakban valamennyi vidéki, majd fővárosi egyetemen ismeretik a konzultációt, hogy hangsúlyosan be tudják vonni a véleménynyilvánításba az egyetemistákat – mondta. Hozzátette: Magyarország célja az, hogy 2050-re klímasemleges legyen. Steiner Attila kiemelte, hogy Magyarország a károsanyag-kibocsátás terén az Európai Unió első tíz legjobban teljesítő országa között van, 1990 óta 32 százalékkal csökkent idehaza a károsanyag-kibocsátás mennyisége.

Ha minden a tervek szerint halad, idén újabb programot indítanak, amely komoly segítséget fog jelenteni az otthonok korszerűsítésében. A 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a csomaggal napelemes rendszerek telepíthetőek, illetve a fűtés modernizálható. A szakemberek komoly érdeklődési hullámra számítanak a hazai piacon.

A csomag fő célcsoportját az alacsonyabb jövedelmű háztartások alkotják, ennek megfelelően csak olyan ingatlannal lehet pályázni, amelyben az állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé esik. Egy ötfős család esetében tehát a szülők és a gyermekek esetleges jövedelmével egyaránt számolni kell. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás összege függ a tervezett beruházástól. Az 1-es kategória esetén legfeljebb bruttó 2 896 108; az 2a-nál 9 368 464, míg a 2b-nél 11 559 214 forint érhető el. A becslések alapján a programban 34 920 család vesz majd részt.

A 2050-re kitűzött cél elérése előtt még hosszú az út, de nincs miért szégyenkeznünk, hiszen több tagállamban például nőtt a kibocsátás a mai adatok szerint – mondta. “Már zöld úton járunk és ezen az úton szeretnénk a jövőben is járni” – fogalmazott. Az egyetemeken tartott országos előadássorozat részeként a Zöld Követ Egyesület az aulák standjainál segít az online kérdőív kitöltésében és egyéb szakmai kérdésekben.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.