Egyetért azzal, hogy az állam támogatja a napelemek telepítését?

Elindult a zöld ügyekről szóló konzultációval kapcsolatos országos előadássorozat, amelynek első állomása a győri Széchenyi István Egyetemen volt kedden.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az előadását követően újságíróknak elmondta, hogy november végégi lehet kitölteni a kérdőívet a zold.kormany.hu oldalon. A kérdőívben 12 kérdés szerepel, amelyek a megújuló energiák, az elektromos közlekedés, a hulladékok és az egyszer használatos műanyagok kérdéskörét járja végig. Megjelenik benne továbbá a szemléletformálás és az illegális szemeteléssel kapcsolatos esetleges szankciók témaköre is – mondta. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos konzultációval szeretnék felmérni, hogy a kormány által kijelölt irányoknak milyen a társadalmi támogatottsága. Az országjárás részeként a következő időszakban valamennyi vidéki, majd fővárosi egyetemen ismeretik a konzultációt, hogy hangsúlyosan be tudják vonni a véleménynyilvánításba az egyetemistákat – mondta. Hozzátette: Magyarország célja az, hogy 2050-re klímasemleges legyen. Steiner Attila kiemelte, hogy Magyarország a károsanyag-kibocsátás terén az Európai Unió első tíz legjobban teljesítő országa között van, 1990 óta 32 százalékkal csökkent idehaza a károsanyag-kibocsátás mennyisége.

Ha minden a tervek szerint halad, idén újabb programot indítanak, amely komoly segítséget fog jelenteni az otthonok korszerűsítésében. A 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a csomaggal napelemes rendszerek telepíthetőek, illetve a fűtés modernizálható. A szakemberek komoly érdeklődési hullámra számítanak a hazai piacon.

A csomag fő célcsoportját az alacsonyabb jövedelmű háztartások alkotják, ennek megfelelően csak olyan ingatlannal lehet pályázni, amelyben az állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé esik. Egy ötfős család esetében tehát a szülők és a gyermekek esetleges jövedelmével egyaránt számolni kell. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás összege függ a tervezett beruházástól. Az 1-es kategória esetén legfeljebb bruttó 2 896 108; az 2a-nál 9 368 464, míg a 2b-nél 11 559 214 forint érhető el. A becslések alapján a programban 34 920 család vesz majd részt.

A 2050-re kitűzött cél elérése előtt még hosszú az út, de nincs miért szégyenkeznünk, hiszen több tagállamban például nőtt a kibocsátás a mai adatok szerint – mondta. “Már zöld úton járunk és ezen az úton szeretnénk a jövőben is járni” – fogalmazott. Az egyetemeken tartott országos előadássorozat részeként a Zöld Követ Egyesület az aulák standjainál segít az online kérdőív kitöltésében és egyéb szakmai kérdésekben.

Ajánlott tartalom

Az aszály ellen segít védekezni egy új fejlesztésű napelem

Napelemek segítségével támogatják egy franciaországi farm termelését.