Egymillió fát ültetne James Cameron és a Föld Napja Hálózat

Egymillió fa elültetéséhez toboroz csoportokat 15 országban a Föld Napja Hálózat (Earth Day Network) James Cameronnal, az Avatar rendezőjével és a Twentieth Century Fox filmstúdióval.

James Cameron, a nagy sikerű 3D-s öko-sci-fi alkotója még áprilisban, Brazíliában ültette el az első fát. A washingtoni központú Föld Napja Hálózat azt szeretné elérni, hogy az év végéig összesen egymillió fát ültessenek el az akció résztvevői. Az Egyesült Államokban New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben ültetnek fákat, hogy elősegítsék a levegőminőség javulását és a városi állatok élőhelyeinek bővülését. Az olyan országokban, mint Mexikó, Kanada vagy Spanyolország az akció a túlzott erdőirtásnak áldozatul esett területek újrafásítását szolgálja majd.
Más helyszíneken a faültetés fejlesztési célokat is szolgál. Haitin – amely a projekt egyik legnagyobb helyszíne lesz – a Trees for the Future (Fák a jövőért) elnevezésű amerikai szervezet a helyi farmerekkel együtt mintegy 500 ezer gyümölcsfát, illetve őshonos fát ültet, amelyek gazdasági hasznot is hoznak.
Az egészséges, fenntartható környezet megvalósulásáért küzdő Föld Napja Hálózatnak 190 országban több mint 20 ezer partnerszervezete van. Az évente április 22-én tartott világméretű környezetvédelmi akciónap, a Föld napja alkalmából szervezett programok több mint egymilliárd embert mozgatnak meg szerte a világon.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).