Egyre drágul a magyar bioetanol

Egy év alatt több mint 100 euróval nőtt a magyar bioetanol jegyzési ára, ennek oka legfőképp az, hogy az Európai Unió továbbra sem önellátó belőle.

Továbbra is kapós lehet a magyar bioetanol, a jegyzési ára jelenleg köbméterenként 700 euró, 100 euróval magasabb, mint 2011 azonos időszakában – írta a Napi Gazdaság csütörtökön. Reng Zoltán, a legnagyobb közép-európai gyártók közé tartozó Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója szerint a bioetanol iránti kereslet továbbra is nagy lesz, főleg azért, mert az unió továbbra sem önellátó belőle. A cég évi 575 ezer tonna kukorica feldolgozásával 240 millió liter bioetanolt állít elő dunaföldvári gyárában, az alapanyag beszerzése az idei terméskiesés ellenére zavartalan. A szabadegyházi Hungranánál úgy vélik, a globális terméskiesés miatt várhatóan kisebb lehet az idei bioetanol-előállítás. Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint 2012-ben 4,823 millió köbméter lehet az EU bioetanol-előállítása, 26 százalékkal több a 2009-esnél. Ennek ellenére az EU továbbra is importra szorul, elsődlegesen az Egyesült Államokból. Az unióban a bioetanol teljes felhasználáson belüli részaránya 2006-ban 15,5 százalék volt, 2011-ben pedig a különböző bekeverésekben értékesítve 21 százalék körül alakult – írta a lap. Az EB szerint a 2012-2013-as gazdasági évben 279,4 millió tonna lehet az unió gabonatermése, ebből 9,8 millió tonnát használhat fel a bioetanol-gyártás az előző évi 9,1 millió tonna után.

Ajánlott tartalom

Ultramodern napelemes lakókocsit építettek holland diákok

Stella Vita – úgy hangzik, mint valami luxusszálloda neve, vagy egy igen drága ásványvíz, pedig valójában egy elektromos, környezetbarát lakókocsi prototípusát hívják így, amit eindhoveni diákok egy csapata épített meg.