Egyre elviselhetetlenebb a szmog Pekingben

Egyre elviselhetetlenebb a szmog Pekingben: légzőszervi megbetegedések panaszával lepték el az emberek a kórházakat, a hatóságok az iskolákban minden szabadtéri tevékenységet felfüggesztettek, a lakosságot maszk viselésére és a tömegközlekedés használatára bíztatták.

Hétfőn, csakúgy mint a hétvégén, a harmadik fokozatú, narancsszínű szmogriadó volt érvényben, mert a levegőben köbméterenként található 2,5 mikron nagyságú, egészségre különösen veszélyes finom porszemcsék mennyisége (PM2,5) tartósan 250 mikrogramm felett volt. A belvárosban a PM2,5 rendszeresen megközelíti a 400 mikrogrammot.

A fővárosi önkormányzat még pénteken 36 vállalatot utasított a termelés leállítására, és további 75 esetben szólított fel a termelés csökkentésére. Egy új metróvonal építését is ideiglenesen leállították, több építkezéssel együtt.

A levegőszennyezettség súlyosságát kifejező négyfokozatú skálán a negyedik, a vörös a legerősebb, annak bejelentéséhez három egymást követő napon át tartó súlyos szennyezettséget kell mérni, ami hivatalosan 300 és 400 közötti PM2,5 értéket jelent.

A vörös jelzés esetén azonnal forgalomkorlátozást kell bevezetni, a páros és páratlan rendszámokkal rendelkező járműveket csak váltott napokon engedik az utakra, az iskolai oktatást is felfüggesztik, az ipari üzemeket bezárják vagy csökkentett termelésre kötelezik.

A pekingi autóutak forgalmán egyelőre nem érződik, hogy a felhívásnak számottevő autótulajdonos eleget tett volna, viszont láthatóan az átlagnál többen védekeznek arcmaszkokkal. A szürke áttetsző vagy átláthatatlan levegő köhögésre ingerli az embereket, irritálja a nyálkahártyát, még a lakáson belül is csípi a szemet. A háztartásokban elterjedt levegőtisztító berendezések és a cserélhető szűrővel rendelkező arcmaszkok filterei rövid időn belül eltömődnek.

A kínai fővárost körülvevő térségben sem sokkal jobb a helyzet. Az északi Tiencsin városban, Hopej és Santung tartomány egyes részeiről ugyancsak sűrű szmogot jelentettek, s az előrejelzés szerint legalább három napig nem várható olyan légmozgás, amely elfújná a port. Csütörtökre hidegfrontot jósolnak, ami várhatóan enyhít a helyzeten.

Az északi Sanhszi tartományban az elavult technológiákkal üzemelő gyárak termelését leállították, Hopejben néhány különösen szennyező acélgyárnak kellett a kibocsátást visszafognia. A tartomány székhelyén, a hírhedten rossz levegőjű Sicsiacsuangban a forgalomban lévő autók egyötödét leparancsolták az utakról, s ugyanezt tették Tiencsinben is vasárnap.

Tiencsinben hétfőn jelentették be, hogy 12 ezer elektromos meghajtású jármű forgalomba helyezéséről döntöttek, elsősorban a tömegközlekedésben és a logisztikai, szállítási ágazatban.

A környezetvédelmi tárca már közölte, hogy 12 ellenőrző csoportot küld szét abból a célból, hogy megvizsgálják a rendelkezések betartását. A “zöldkommandó” elsődleges feladata az északi régióban az acél-, a cement- és az építőipar üzemeinek, illetve a nagy építkezések ellenőrzése lesz.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.