Elbukott a szélenergia ellenes kampány

A hírhedt milliárdos, Donald Trump alapítványa, melynek nemes célja, hogy Skóciában az összes szélerőmű építését betiltsák, egy plakátkampányt futtatott, melyet az Egyesült Királyságban betiltott a reklámszabványokért felelős hatóság.

A szóban forgó „társadalmi célú hirdetésen” egy rozsdás, lerobbant szélerőmű-farmot ábrázoló kép fölött az „Isten hozta Skóciában” feliratot olvashatjuk. A fotó alatt egy tiltakozás helyszínét és időpontját népszerűsítik, melyet a „skót vidék és tengerpart megmentésére” szerveznek. A rendezvény minden bizonnyal dugig lesz környezettudatos, széles látókörű emberekkel. A hirdetés arra is ösztönöz, hogy ezekből a „szörnyűségekből”  Alex Salmond skót miniszter 8,750 darabot akar építeni. A politikus és a milliárdos között feszült a viszony, mivel Salmond (aki mellesleg energetikai szakember is) fel mert szólalni az ellen, hogy Trump azért indította az alapítványt és a kampányt, mert fél, hogy 750 millió fontos (262,5 millárd forint) skót golfpályáján csökken a látogatók száma, akiket zavarnak a területen elhelyezett szélerőművek. A plakáttal egyébként akadnak apróbb problémák. Először is a képen látható szélerőművek nem Skóciában találhatóak, még csak nem is ugyanazon a kontinensen, hanem Hawaii-n, melyeket több mint 20 éves használat után kapcsoltak le. A Trump alapítvány azonban nem szeretné félrevezetni a közönséget, ezért a jobb alsó sarokban hangyabetűkkel feltüntették, hogy a kép nem Skóciában készült. Azt pedig nem támasztja alá semmilyen hivatalos adat, hogy a skót kormány 8,750 szélerőművet akarna építeni. Többek között emiatt is szabálytalannak találta a plakátot a reklámszabványokért felelős hatóság, és betiltotta terjesztését. Trump szerint a turbinák „megölnék” a skót turizmust, ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a VisitScotland utazási iroda felmérése szerint öt emberből négyet egyáltalán nem érdekel, hogy hány szélerőmű van az országban, ahova ellátogat.

Trump kampánya

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.