Elektromos autótöltőket telepít a Vantage Towers országszerte

A Vodafone leányvállalata, a Vantage Towers Magyarország Zrt. az Elektromotive Hungária Kft. együttműködésével első körben országszerte 38 bázisállomáshoz mintegy 60 elektromos töltőállomást telepít a következő egy évben – jelentette be Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Etyeken, ahol bemutatták a bázisállomáshoz telepített töltőt.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: ezzel az egyedülálló, klímasemleges és előremutató megoldással a toronyvállalat jelentősen hozzájárul Magyarország villanyautós átjárhatóságához és a zöld elektromobilitás támogatásához. Az elektromos autótöltőket olyan nagyvállalat telepíti majd partnerével, amely értékes együttműködési lehetőségre talált az e-mobilitás, a fenntartható közlekedés, valamint saját távközlési bázisállomás szolgáltatása között – húzta alá. “Ebben a beruházásban a klímapolitikai és a technológiai célok egyaránt megjelennek” – fogalmazott. A felesleges párhuzamosságokat az infrastruktúra szintjén ki lehet kerülni, mivel ugyanazt az állomást tudja használni több távközlési szolgáltató, ez önmagában a klímasemlegesség irányába mutat – mondta. Rámutatott: a kormány üdvözli és támogatja azokat a megoldásokat, amelyek az innováció és digitalizáció útján a környezeti terhelést csökkentik, a fenntartható fejlődést erősítik. Reményeik szerint más vállalatok is megvizsgálják, hogy meglévő szolgáltatásaikat kibővítve, milyen hasznos megoldásokat, együttműködést tudnak létrehozni.

Budai J. Gergő az MTI kérdésére közölte: a beruházás értéke nagyjából 800 millió forint, számításaik szerint 6-7 év alatt térül meg. Az elektromosautó-töltők a bázisállomások áramellátására épülnek, és mivel a szükséges áramigényt 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezik duplán járulnak hozzá az igazi zöld autózás megvalósulásához. Reményeik szerint ez több ütemben folytatódni fog. A Vantage Towers folyamatosan keresi, hogy hogyan lehet a távközlési bázisállomásait egyéb célokra is hasznosítani. Céljuk olyan multifunkcionális bázisállomások üzemeltetése, amelyek a bázisállomások ökoszisztémájára építve költséghatékonnyabban és fenntarthatóbban üzemeltethetők – ismertette.

Közölte: 2×22 kilowattos AC töltőket és a 180 kilowattos DC villámtöltőket telepítenek. Az AC töltők plug-in hybridek és elektromos autók kiszolgálására is alkalmasak lesznek. Az elektromos autók és buszok töltésére alkalmas villámtöltők olyan helyekre kerülnek, ahol fontos, hogy rövid idő alatt érdemi hatótávhoz elegendő töltés kerüljön a járműbe (út menti pihenők, benzinkutak). Az elsőként Magyarországon megvalósuló projekt reményeik szerint nagyban hozzájárul majd az elektromos autók hazai elterjedéséhez. Középtávú terveik között szerepel a program más országokra történő kiterjesztése is – mondta Budai J. Gergő.

Mátyásfalvi János, az Elektromotive Hungaria Kft. ügyvezetője közölte: a kezdetektől részt vettek több száz otthoni és publikus töltőállomás telepítésében Magyarországon. Többfordulós pályázaton nyerték el a megbízást a komplex töltőrendszer kiépítésére és üzemeltetésére. A rendszer egyik központi eleme az InfoCharger, amely saját fejlesztésük – mondta. Vári Péter, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese gratulált a projekthez, és külön örömnek nevezte, hogy a bázisállomások és a töltők megújuló energiával működnek. Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere azt mondta, hogy Etyek mindenben támogatni fogja a cégek együttműködését, és a projekt sikerét.

A düsseldorfi székhelyű Vantage Towers 10 európai országban mintegy 82 ezer makroállomással rendelkezik. A 2020-ban alapított cég portfóliója magában foglalja a tornyokat, az antennákat, a beltéri bázisállomásokat (DAS) és a kis cellákat. Ennek a passzív infrastruktúrának a Vodafone és más hálózatüzemeltetők számára történő kiépítésével, működtetésével és bérbeadásával a cég hozzájárul Európa hatékony és fenntartható digitalizálásához. A Vantage Towers Magyarország székhelye Budapest, a vállalat több mint 2000 állomással a 2. legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik Magyarországon.

 

 

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.