Elektromos buszt az amerikai kongresszusnak

Míg a Kongresszus az éghajlat és a tiszta energia szabályozásának reformjáért harcol, legalább környezetbarát busszal utazhat.

A gyorsan töltődő Proterra elektromos busz múlt héten mutatkozott be a Capitol Hill-en, környezetbarát, nulla kibocsátású tömegközlekedést kínálva.

A Proterra és az Altair Nanotechnologies társulásának eredménye ez a busz. Washingtonban nagyon örülnek az új járműnek, és mindenki csak reméli, hogy a későbbiekben Amerika-szerte be lehet majd vonni a tömegközlekedésbe. Az elektromos busz célja ugyanis épp az, hogy megfeleljen Kalifornia über szigorú, üzemanyaggal kapcsolatos előírásainak.

A busz 18-29 mérföldet képes megtenni egyetlen gallon dízel üzemanyaggal, ha az utastér tele van (hatvannyolcan ülhetnek a buszra). Ez 500 százalékkal jobb eredmény, mint ugyanezen tényezők mért értéke egy hasonló dízel busz esetében. Ez akkor derült ki, amikor a busz tesztvezetésre indult Kalifornia és Pennsylvania között.
De ugyebár egy lenyűgöző adat még nem minden. A jármű nagyon gyorsan tölthető, ami szintén nem egy utolsó szempont.

Az egyik technikai fejlesztés, amit mindenképp ki kell emelni, az a busz tetején található, úgynevezett FastCharging összeköttetés. A Proterra elmondta, ez lehetővé teszi az Altairnano akkumulátorok 5-10 perces feltöltését.
Korábban azt hallottuk, a busz képes lenne körülbelül 30-40 mérföldet is menni egy töltéssel, de ez a tartomány már kikerült a legfrissebb sajtó anyagokból.

Ajánlott tartalom

Decembertől egy éven át hét helyszínen tesztel hidrogén-üzemanyagcellás buszokat a HUMDA

A budapesti agglomerációban és hat vidéki nagyvárosban próbálhatnak ki az utasok egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban.