Elektromos haszongépjárművek beszerzését támogatja Bécs

Autónként akár tízezer eurós támogatást is kaphatnak az osztrák főváros vállalkozói, ha elektromos haszongépjárműre cserélik benzines vagy dízeles transzportereiket. A Bécsi Gazdasági Ügynökség összesen egymillió eurót fordít a bécsi kkv-k járműflottájának kizöldítésére.

A Bécsi Gazdasági Ügynökség egymillió euró összértékű pályázatot hirdetett bécsi kis- és középvállalkozások számára elektromos haszongépjárművek beszerzésére. Egy-egy vállalkozás autónként tízezer euró támogatást kaphat; egy cég maximum három pályázatot nyújthat be. Elsőként egy bécsi kéményseprő mester élt a lehetőséggel, aki nyolcfős brigádjával ma már két elektromos autóval rója a várost, és hamarosan a harmadik jármű is szolgálatba áll. Az elektromos autók egyik nagy előnye, hogy a korábbi üzemanyagköltségek 70 százalékát lehet megspórolni, ráadásul csendesebbek és környezetkímélőbbek benzines vagy dízeles társaiknál. A pályázat egyik célja is éppen ez: csökkenteni a városban a szén-dioxid kibocsátást és a zajterhelést, és hozzájárulni Bécs címéhez mint élhető és környezetbarát város. Ráadásul az elektromos autók révén újabb impulzust kap a főváros gazdasága is, hiszen ki kell hozzájuk építeni a megfelelő infrastruktúrát a töltőállomásoktól az alkaltrész-utánpótlásig. Nemrég egyébként maga a Bécsi Városháza is elektromos autók tesztelésébe kezdett, és akkus energiaforrású járművekkel stafírozták ki a köztisztaságiakat, a közterület-fenntartókat és a Csatornázási Műveket. A tesztüzem során arra keresik a választ, mely területeken érdemes az új technológiát alkalmazni.

Ajánlott tartalom

Győrből a francia világversenyig: magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk

Rangos nemzetközi megmérettetésen vesz részt a győri Széchenyi István Egyetem autonóm járműve Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer.