Elektromos légitaxi áll fejlesztés alatt

Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről – tájékoztatta az MTI-t a RAKTDA magyarországi képviselete.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a közös fejlesztésű, tervezésű és üzemeltetésű, függőleges fel- és leszállásra képes eVTOL járművek várhatóan már 2027-ben kereskedelmi forgalomba állnak. A fejlesztés eredményeként gyors, kényelmes és környezetbarát közlekedési lehetőség áll majd a turisták rendelkezésére, hogy ellátogassanak Rász el-Haima legnépszerűbb helyeire, ideértve az Al Mardzsan-szigetet, az Al Hamrát és a Dzsebel Dzsajszt, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb csúcsát is – írták a közleményben. A turisták jelentős időmegtakarítást érhetnek majd el az új közlekedési móddal – jelezték, példaként hozva, hogy az Al Mardzsan-szigetről a Dzsebel Dzsajszhoz utazás autóval körülbelül 70 percet vesz igénybe, légitaxival ez az idő kevesebb mint 20 percre fog csökkenni.

A közlemény hangsúlyozta: az elektromos légitaxik zéró károsanyag-kibocsátásukkal komoly alternatívát jelenthetnek a földi közlekedéssel szemben. A fejlesztéssel egyrészt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető, másrészt a vertiport hálózat lehetőséget ad az Egyesült Arab Emírségek légitaxi hálózatába való integrációra is. A vertiport-hálózat forradalmasítja a közlekedést Rász el-Haima-ban, és támogatja azt a célt, hogy 2030-ig még környezetbarátabb módon tudják fogadni az évi 3,5 millió látogatót – írták a közleményben. Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségének egyike, Rász el-Haima a térségben élen jár a fenntartható turizmus fejlesztésében. Az Earth Check fenntartható desztinációk programjában 2023-ban ezüst minősítést ért el, eddig egyedüliként a Közel-Keleten.

Ajánlott tartalom

Sorozatgyártási mérföldkő Senjangban: a BMW Brilliance Automotive elkészítette a hatmilliomodik autót

Milan Nedeljković: „Kulcsfontosságú a versenyképesség és az innovációs erősség megtartása.”