Elektromos luxusautót gyártana Kína is

Kína egyik legnagyobb autógyártója és tervezője egyszerre akarja felvenni a versenyt a hazai gyárakkal és az amerikai Tesla Motorsszal. Új elektromos autója olyan anyagból készül, amelyeket jachtokhoz és üzleti repülőgépekhez használnak.

A Qiantu Motors már építi a gyárat is a szénszálas vázú autóihoz Szucsou város mellett. A K5 névre keresztelt sportautót jövőre mutatják be.  Az ára 700 ezer jüan lesz, ami 106 ezer dollárnak, vagyis mai árfolyamon számítva nagyjából 29 millió forintnak felel meg. És még így is harmadannyiba kerül, mint a BMW i8-asa, amely szintén szuperkönnyű szénszálas anyagból készült.

Lu Csün vezérigazgató elismeri, hogy sokat tanultak a Tesláról és a többi elektromos autókat gyártó cégtől. Nagy teljesítményű autókat szeretnének építeni, de a meglévő gyárakban nincsen meg a szükséges technológia hozzá. Ezért kellett saját gyárat tervezni, hogy a szénszálas autók megépítéséhez legyenek megfelelő gépek.

A Tesla 3025 darab Model S és Model X autót adott el Kínában 2015 első három negyedében, de ennél sokkal nagyobb részesedést szeretnének a világ legnagyobb autópiacán. Nem lesz egyszerű, mert a kínai gyártók is tömegével gyártják már az elektromos autókat, így elég zsúfolt lesz hamarosan ez a piac. Becslések szerint 2025-re már évi hárommillió ilyen autót adnak el.

A kormányzat még támogatja is azokat a vásárlókat, akik helyi gyáraktól veszik meg elektromos autóikat.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Minden huszadik eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid Magyarországon

Az újautó-értékesítésben jelentősen nő az elektromos autók aránya: 2021 szeptemberében európai szinten már az eladott járművek 23 százaléka volt tisztán elektromos vagy hibrid, ami duplája az egy évvel korábbinak.