Elektromos önvezető autók lepik el London utcáit

A londoni Heathrow Repülőtéren már használják az első önvezető autókat, amik rövidesen a brit főváros utcáin is feltűnhetnek. A járművek háromhetes tesztüzemben fognak közlekedni a reptér és Greenwich között.

A számítógéppel vezérelt járműveket az Oxbotica fejlesztette. A csúcssebességük 16 kilométer óránként. Egyszerre négy személyt szállíthatnak. Pedál vagy kormány nincs bennük. A tesztben eddig 5000 önkéntes vett részt. Az elektromos autók közül hetet rövidesen az utcára engednek a Greenwich-félszigeten; várhatóan az O2-es körzet környékén lehet majd elcsípni őket. Graeme Smith, a cég ügyvezető igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a járművet úgy tervezték, hogy még a gyalogosoktól hemzsegő környéken is biztonságos legyen. A járművek navigációját három lézer és öt kamera segíti; ezek segítségével tájékozódnak az O2-es körzet folyópartján, miközben odafigyelnek a biciklisek és gyalogosok épségére is. Az utasokon kívül a cég egy munkatársa is a járműben utazik, hogy beavatkozhasson, ha esetleg történne valami. Az csak ráadás, hogy ezek az önvezető autók hihetetlenül cukin festenek. A Gateway logó körüli kör pont úgy fest, mint egy szem, a hűtőrács helyén látható kis bemélyedés egy szájra emlékeztet, a szélvédő pedig egy magas homlokra. Nem kell túl sok fantázia hozzá, hogy belelássunk az autóba egy hatalmas koponyájú, mégis megejtő ostobasággal bámuló helyes kis delfint, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Ismét elektromos buszokat tesztelnek Budapesten

Elektromos csuklós buszokat tesztelnek Budapesten, a járművekkel 7-es és a 8E busz vonalán lehet ingyenesen utazni - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV Zrt. és az ArrivaBus kedden közös közleményben az MTI-t.