Elektromos üzemű Nissan a hegyi versenyen

A június végén elrajtolt 89. Pikes Peak International Hill Climb elnevezésű hegyi versenyen egy 100%-ban elektromos Nissan Leaf is elindult. Az autót egy többszörös off-road bajnok, Chad Hord vezette.

Az átalakított Nissan az elektromos jármű kategóriában indult, és ránézésre semmiben nem tér el a hagyományos fajtától. A biztonsági berendezések miatti kisebb átalakítások ellenére felszereltsége a gyárból kigördülő autókéhoz hasonló. A kocsiban 48 cellás, lítium-ionos, 80 kW teljesítményű (107 LE) egyenáramú szinkronmotor biztosítja a 280 Nm-es azonnali nyomatékot. Ellentétben a verseny többi résztvevőjével a Leaf-nek nincs kipufogója, így károsanyag-kibocsátás nélkül gyűri le az emelkedőket. „Úgy véljük, hogy a Nissan Leaf bebizonyíthatja, hogy a tisztán elektromos üzemű járművek is helyt állhatnak ilyen jelentős versenyen” – nyilatkozta Ron Stukenberg a Nissan Motorsport Marketing kommunikációs igazgatója. A Nissan azonban nem elégszik meg ennyivel. A New York-i autókiállításon bemutatta a sportváltozatot is, s a jövőben a Leaf Nismo RC-vel több, hasonló versenyen is részt kívánnak venni. Tervük, hogy a motorsport világában is minél jobban elfogadtassák a zéró emissziós technológiát.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.