Elérhető napelemekkel a 0 forintos villanyszámla? Támogatás jött rá!

Javában zajlik a Napenergia Plusz Program.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a pályázati lehetőséggel élő családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatással telepíthetnek modern napelemes rendszereket. A beruházást tervező magánszemélyek egy hete jelezhetik fejlesztési szándékukat a zöldenergia termelésre és tárolásra ösztönző kiírásban, már 21 503 pályázó nyújtott be előregisztrációs kérelmet, négyötödüké az első 24 órában érkezett be. Felidézték: a kormány 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programja vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóépületek ellátását tiszta zöldenergiával. A költségek kétharmadának átvállalásával legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek a háztartások kiadásai. A támogatott családok a napelemek mellé energiatárolót is telepítenek, a rugalmas felhasználás révén megerősítik öngondoskodási képességüket, és csökkenthetik áramszámlájukat. Tavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon. A kisebb napelemes rendszerekből több készült el 2023-ban, mint a megelőző két évben együttesen, és közel ugyanannyi, mint 2020 végéig összesen. A 85 ezres bővüléssel már több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja a Napenergia Plusz Program – írták.

A beküldött előregisztrációk jóváhagyásáról 15 munkanapon belül dönt a támogató. A pályázók ezután jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be – áll a közleményben. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken is élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában. Idén új időszámítás kezdődik a kapcsolódó fejlesztésekben: az egy hete elrajtolt programok összesen 137 milliárd forinttal ösztönzik a magyar családok és cégek beruházásait – emelte ki a tárca.

Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolók létesítésében. Az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztók projektjeiben már a beszerzések zajlanak, az év végéig több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés – írta az EM.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.