Angliában és Írországban hivatalosan is megkezdődött az elektromos autózás korszaka, tegnap ugyanis befutott a tyne-i kikötőbe a Nissan vadonatúj energiatakarékos hajója, mely 67 db Nissan LEAF-et szállított ide a japán gyárból.

Elérkezett Európába az elektromos autózás korszaka

Angliában és Írországban hivatalosan is megkezdődött az elektromos autózás korszaka, tegnap ugyanis befutott a tyne-i kikötőbe a Nissan vadonatúj energiatakarékos hajója, mely 67 db Nissan LEAF-et szállított ide a japán gyárból.

A Nissan amellett, hogy új korszakot nyitott az autózásban, a ’belépőre’ is kiemelt figyelmet fordított: a 100%-ban elektromos meghajtású autókat új fejlesztésű, energiatakarékos hajóval szállították Európába, ezzel is nyomatékosítva környezetvédelem iránti elkötelezettségét és egyben mérsékelve a fuvarozás okozta szén-dioxid kibocsátást írja a zoldauto.info. „Az alkalomhoz illik, hogy az első szállítmány Nissan LEAF az új energiatakarékos teherhajónkon, a City of St. Petersburg-on érkezett Európába. Várakozással tekintünk ezen autóknak a legelső Nissan LEAF vásárlók számára történő leszállítása elé, akik velünk azonos módon viszonyulnak a környezeti szempontból fenntartható jövőjű közlekedéshez” – mondta Simon Thomas, a Nissan európai főhadiszállásának, a Nissan International SA-nak az értékesítés és marketing tevékenységért felelős vezető alelnöke.

A City of St. Petersburg orra áramvonalas, félgömb keresztmetszetű, ami 50 %-kal csökkenti a menetszél-ellenállást, s ennek eredményeként évente 800 tonnával kevesebb tüzelőanyagot fogyaszt, így széndioxid-kibocsátása kb. 2.500 tonnával alacsonyabb. A teherhajó része lesz annak a flottának, amely évente export-autók százezreit szállítja el a Nissan sunderlandi gyárából. A Nissan LEAF-et jelenleg Japánban gyártják, de 2013-tól az Egyesült Királyságbeli Sunderlandben is beindul összeszerelése, miután ugyanitt 2012-ben megkezdődik az autókhoz szükséges lítium-ion akkumulátorok gyártása.

2010 szeptembere óta világszerte több mint 27 ezer előrendelést adtak le a LEAF-re. Az Egyesült Királyságban élő vevőknek a következő hetekben kezdik leszállítani a megrendelt autóikat. Az új autótulajdonosoknak természetesen nagyon fontos szempont a megfelelő töltőhálózat megléte, ezért az országban jelenleg is folyik a kiterjedt töltőhálózat kiépítése. 2013-ra egyedül Északkelet-Angliában 1300 töltőhely fog működni. Ezek a gyorstöltők attól a pillanattól kezdve, amikor Nissan LEAF akkumulátor-lemerülését jelző figyelmeztető lámpája világítani kezd, mindössze 30 perc alatt 80 %-os szintre töltik az akkumulátort. A Nissan elektromos autókat értékesítő valamennyi kereskedője – jelenleg 25 ilyen telephely működik az Egyesült Királyságban – szintén fel lesznek szerelve ilyen gyorstöltő készülékkel. Az ország teljes területén beruházási programokat indítottak azzal a céllal, hogy 2013-ra kb. 9000 töltőhely kerüljön használatba.

Néhány adat a Nissan LEAF-ről:

* Az első megfizethető árú, nagy sorozatban gyártott zéró-emissziós autó a világon
* Ötüléses, C-kategóriás, ferdehátú személyautó
* 80 kW teljesítményű villanymotor hajtja
* 30 perc alatt 80 %-os szintre tölthető az akkumulátora (gyorstöltéssel)
* Valós hatótávolsága: 175 km
* Maximális sebessége: 145 km/h
* Egy teljesen új, erre a célra kifejlesztett elektromos-autó padlólemezre épül

Energiatakarékos hajó szállította Európába az első szériagyártású Nissan LEAF-eket

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.