Elhagyatott finn papírgyárba költözött a Google új adatközpontja

A legújabb adatközpontok egyre nagyobbak és a hűtésük gyakran kezelhetetlen, ezért innovatív megoldások felé fordulnak az építtetők. A Google legújabb központja sem kivétel: egy finnországi elhagyatott papírgyárban a helyi jéghideg állóvízzel oldották meg a hűtést.

A Google a finnországi Haminában kialakított centerrel csatlakozott a norvég fjord hűtötte adatközponthoz és a Facebook 700 millió dolláros északi-sarki szerverparkja mellé írja az shtrend.hu. A Wired információi szerint a Google 52 millió dollárért szerezte meg a helyszínt, és nagy vonzerőt jelentett a kiépített földalatti alagút is, amelyen keresztül a Finn-öbölből húzták fel anno a vizet. Most az alagút ismét „munkába áll”, csak épp a vízzel szervereket fognak hűteni. Valójában a hőcserélők és a hideg víz használata elég lesz a szerverpark hűtéséhez. Időnként túlhevülhet a belső tér, ilyenkor az alkalmazottaknak is megtiltják a belépést, de ezek az időszakok nem tartanak sokáig. A hideg vizet beszivattyúzzák a központba, közvetlen hőcserélőkön keresztül, majd ismét hideg vízzel keverik, mielőtt visszaengednék az öbölbe. Ez utóbbi lépésre azért van szükség, hogy a víz visszaengedése ne borítsa fel a helyi élővilág egyensúlyát.

Ajánlott tartalom

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön.