Elindult a hűtőgépcsere-program

Hétfő nulla órától lehet benyújtani a pályázatokat az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra.

A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szeptember 25-én hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó felhívást, amelyre a pályázatokat november 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet benyújtani.

A pályázatok csak elektronikus úton, a pályázati portálon, a https://uszt-hgcs.hu oldalon keresztül adhatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu portálon.

A pályázatot eredetileg a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak hirdették meg, de az NFM később módosította a feltételeket, és úgy döntött, minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélynek lehetővé teszi a részvételt a programban.

A pályázatok benyújtása régiónként és pályázói körönként eltérő időszakokban lehetséges. A nyugdíjas és nagycsaládos pályázók előnyt élveznek azzal, hogy nekik a pályázás lehetősége korábbi időpontban nyílik meg. A régiókban a források népességarányosan vannak elosztva.

Összesen 627,1 millió forint állami támogatás áll rendelkezésre, amelyből új, magas energiahatékonyságú hűtő vagy fagyasztó vásárolható. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ energiaosztályú gép választása esetén pedig maximum 35 ezer forint.

A háztartásikészülék-cserével minimum 10 százalékos energia- vagy minimum 20 kilogramm/év szén-dioxid-megtakarítást kell elérni – közölte a CECED Magyarország Egyesülés.

A háztartásigép-gyártók szervezete egyúttal felhívta a figyelmet a pályázati tanácsadó oldalra, a www.csereprogram.hu portálra, ahol regisztráció nélkül is hozzáférhetők a pályázáshoz szükséges információk.

Az oldalon közzétett táblázat szerint elsőként a Budapesten és Pest megyében élők nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak nyílik meg a pályázat.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni. A felajánlott 20 korszerű hűtőt és fagyasztót az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családoknak.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.