Elképesztő: szarkofág helyett védőponyva Fukusimában

Hatalmas védőponyvát épít a sérült Fukusima-1 (Daiicsi) nukleáris erőművet üzemeltető vállalat Japánban, hogy lefedje az egyik legsúlyosabban sérült reaktort – közölték a Tepco cég tisztségviselői.

A japán üzemeltető abban bízik, hogy a burkolat megakadályozza majd a korábban kiszivárgott radioaktív anyagok továbbterjedését, megelőzi az esővíz beömlését illetve gátat vet a további szivárgásoknak és jövőbeni robbanásoknak. A sátorszerű építmény az egyes számú reaktor külső reaktorházát hivatott helyettesíteni, amely a március 11-i pusztító földrengés és szökőár utáni robbanásban sérült meg. A “sátor” megépítése illetve az alapok lerakása ezen a héten kezdődött, és várhatóan szeptember végére fejeződik be – közölte Vatanabe Kodzsi, az energiaszolgáltató vállalat szóvivője. A légmentes poliészterből készült, és acél tartószerkezettel ellátott sátor 54 méter magas és 47 méter hosszú lesz. A munkálatok eddig azért nem indulhattak el, mert a helyszín túl veszélyes volt a munkások számára. Március 11-én pusztító erejű, 9-es fokozatú földrengés rázta meg az ország északkeleti részét, amelyet hatalmas tengeri szökőár követett. A természeti csapásban 20 ezer ember halt meg vagy tűnt el. A Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek, ami az 1986-os csernobili katasztrófa óta történt legnagyobb nukleáris válsághoz vezetett.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.