Elképesztő: szarkofág helyett védőponyva Fukusimában

Hatalmas védőponyvát épít a sérült Fukusima-1 (Daiicsi) nukleáris erőművet üzemeltető vállalat Japánban, hogy lefedje az egyik legsúlyosabban sérült reaktort – közölték a Tepco cég tisztségviselői.

A japán üzemeltető abban bízik, hogy a burkolat megakadályozza majd a korábban kiszivárgott radioaktív anyagok továbbterjedését, megelőzi az esővíz beömlését illetve gátat vet a további szivárgásoknak és jövőbeni robbanásoknak. A sátorszerű építmény az egyes számú reaktor külső reaktorházát hivatott helyettesíteni, amely a március 11-i pusztító földrengés és szökőár utáni robbanásban sérült meg. A “sátor” megépítése illetve az alapok lerakása ezen a héten kezdődött, és várhatóan szeptember végére fejeződik be – közölte Vatanabe Kodzsi, az energiaszolgáltató vállalat szóvivője. A légmentes poliészterből készült, és acél tartószerkezettel ellátott sátor 54 méter magas és 47 méter hosszú lesz. A munkálatok eddig azért nem indulhattak el, mert a helyszín túl veszélyes volt a munkások számára. Március 11-én pusztító erejű, 9-es fokozatú földrengés rázta meg az ország északkeleti részét, amelyet hatalmas tengeri szökőár követett. A természeti csapásban 20 ezer ember halt meg vagy tűnt el. A Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek, ami az 1986-os csernobili katasztrófa óta történt legnagyobb nukleáris válsághoz vezetett.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki erkélynapelemet telepítene

A II. kerületi önkormányzat komolyan lép a megújuló energiaforrások terjedésének elősegítése érdekében, lehetővé tennék az erkélyi napelemek telepítését és működtetését.