Elkészült a geotermikus fűtési rendszer korszerűsítése Szarvason

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer korszerűsítése Szarvason, a közintézményeket és lakásokat is ellátó rendszer modernizációját 732 millió forint költséggel végezték el, európai uniós támogatás segítségével – tájékoztatta Szarvas polgármestere az MTI-t szerdán.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP) kiemelte: a beruházási program fő célja az volt, hogy kiváltsák a földgázt, és olcsóbb energiával lássák el a városi termálhő-központokra csatlakoztatott önkormányzati intézményeket, a szarvasi főiskolát, a közintézményeket és a csatlakozott lakásokat.

Hangsúlyozta: a termálkút 98 fokos vizével száz százalékban kiváltható az intézményekben gázfelhasználás, miközben mérséklődik a szén-dioxid és az egyéb, üvegházhatású gázok kibocsátása. A modernizált rendszerrel az energiaköltségek mintegy negyven százalékkal mérséklődhetnek.

A kivitelezési munkálatok februárban indultak, a beruházásra az önkormányzat 623 millió forint EU támogatást nyert az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzügyi keretéből. A projekt teljes költsége 732,64 millió forint.

Szarvason 15 éve épült ki a meleg vizet és fűtési energiát biztosító geotermikus rendszer, felújítása időszerű volt. A beruházási program keretében rozsdamentes vezetékekkel váltották ki a régi, korrodálódott hálózat egészét, a termelő kutaknál új, energiatakarékos gépészeti elemeket építettek be, az üzemeltetés biztonságát pedig új távfelügyeleti rendszer szolgálja – mondta el Babák Mihály.

Ajánlott tartalom

Milyen az ideális időjárás a napelemek számára?

A felhős, esős időt kevésbé, a napos, hűvös napokat viszont igencsak szeretik a napelemek.