Elkészült a geotermikus fűtési rendszer Szeged-Rókuson és az Északi városrészben

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Szeged-Rókuson és az Északi városrészben, a beruházás mintegy 3,75 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője a fejlesztéseket bemutató szerdai rendezvényen elmondta, a városban 28 ezer lakást és intézményt ellátó gázüzemű távfűtési rendszer működik. Az évente fölhasznált 27-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője. Kilenc hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos beruházással építenek ki geotermikus fűtési rendszert, amely így – a reykjavíki után – Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Ennek köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása – közölte a szakember. A fejlesztéssorozat végén a távfűtött lakások 95 százalékában részben geotermikus energia biztosítja a hőenergiát, illetve a használati meleg vizet – tudatta Bozsó Gábor. Korábban már elkészült egy 2300, illetve 3300 lakást ellátó geotermikus rendszer az Odessza városrészben és Felsővároson. A közelmúltban pedig befejezték az 5 ezer lakásos rókusi körzet, valamint az Északi városrész több mint 7 ezer lakást érintő környezetbarát fűtési rendszerének kialakítását – mondta a szakember.

Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. divízió vezetője közölte, a Rókuson és az Északi városrészben kettő, csaknem 2 ezer méter mélységű termelő kutat fúrtak, amely percenként 2 ezer liter, 93-94 fokos termálvizet biztosít. Annak érdekében, hogy a vízadó rétegek ne merüljenek ki, a vizet a hőátadás után visszasajtolják két-két újonnan fúrt, 1800-1900 méteres talpmélységű kútba. Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert üzemeltető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője elmondta, Rókuson 3,5, az Északi városrészben 3,2 kilométer vezetéket fektettek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a termálvizet, ahol lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet. A fűtés mellett – az időjárási viszonyok függvényében – a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is.

 

 

 

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

Meddig működik hatékonyan egy napelemes rendszer?

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerén végzett tesztek szerint a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük 79,5 százalékát termelik.