Elkészült a Pannergy miskolci geotermikus beruházásának első része

A Pannergy Nyrt. várhatóan május 7-én adja át miskolci geotermikus projektjének első szakaszát, amely az avasi lakótelepet látja majd el geotermikus hővel.

A Pannergy kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján publikált közleményében emlékeztet arra, hogy a Miskolci Hőszolgáltatóval közös leányvállalata, a Miskolci Geotermia Zrt. 2009-ben kezdte el a Miskolci Geotermikus Projekt megvalósítását. “Május 7-én átadjuk Magyarország és a térség legnagyobb, geotermikus hőt hasznosító rendszerének első szakaszát. A geotermikus rendszer hőtermeléssel csatlakozik a miskolci távhőszolgáltató rendszerbe, így az ország legnagyobb lakótelepe környezetbarát hőhöz jut” – idézi a közlemény Tóth Pétert, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatóját.

A beruházásnak köszönhetően éves szinten mintegy 54 000 tonnával csökken majd a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége, és jelentősen csökken Miskolc importgáztól való függősége is – hangsúlyozza a Pannergy a közleményben. A Nemzeti Energiastratégia szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások arányát áltagosan 20 százalékra kell emelni. Magyarország ebből 14,65 százalék elérésére vállalt kötelezettséget. Ez a geotermia területén azt jelenti, hogy Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie a 12 000 terajoule-t. Az átadásra kerülő Miskolci Geotermikus Projekt ebből 800-1100 terajoule-t teljesíthet – hangsúlyozza a Pannergy.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.