Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától.

A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást. A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását már tudnák szabályozni.
A faluban a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet. A gát tervezése hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket.

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.