Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától.

A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást. A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását már tudnák szabályozni.
A faluban a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet. A gát tervezése hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.