Elkezdődhet a klímatörvény tervezése

Elkezdődhet a klímatörvény tervezése, miután az országgyűlés elfogadta az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot hétfőn – közölte a jogszabály megalkotását kezdeményező Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kedden az MTI-vel.

A környezetvédelmi szervezet közleményében hangsúlyozza: a 324 igen és 1 nem szavazattal elfogadott határozat szerint az éghajlatvédelmi kerettörvénynek tartalmaznia kell Magyarországnak az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos céljait, a fosszilisenergia-felhasználás ütemezett csökkentését, a megújuló energiaforrások alkalmazásának bővítését, illetve az energiahatékonyság növelését, hatékonyabb közgazdasági ösztönzők kialakítását.

Az MTVSZ szerint az éghajlatvédelmi jogszabály 2010 februárjáig kerülhet az országgyűlés elé, miután a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa a kormánnyal és a társadalmi szereplőkkel együttműködve elvégezte a szükséges egyeztetéseket. A szervezet úgy véli, hogy kezdeményezésük sikerének egyik kulcsa, hogy 2008 ősze óta szervezett helyi akcióikkal sikerült széles társadalmi támogatottságot szerezniük az elképzeléshez.

Ajánlott tartalom

AM: szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keddi záróeseményén.