Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa.

Elmoshatja a klímaváltozás Afrika legsűrűbben lakott városát

Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa.

Tudósok szerint a tengerszint kismértékű emelkedése is milliókat tehet földönfutóvá több afrikai országban. A tengerparti nagyvárosok az egyre hevesebb tengeri viharok ellen sem tudnak hatékonyan védekezni, és gyakran még a legutóbbi vihar okozta károk helyreállításán dolgoznak, amikor lecsap a következő – mondta Geoff Brundrit, a nemzetközi óceánmegfigyelő szolgálat (GOOS) munkatársa egy fokvárosi konferencián.

“A katasztrófaveszély akkor nagy, amikor emelkedik a természeti csapás bekövetkeztének valószínűsége, a védettség mértéke csekély, a következmények elhárítására való képesség pedig erősen korlátozott” – mondta Geoff Brundrit.

Afrika számos térségében éppen ez a helyzet. Különösen veszélyeztetett például Lagos, ahol több mint 15 millióan élnek egy szűk területen a tenger és egy tó között – mondta a szakértő. A kontinens legsűrűbben lakott városában minden talpalatnyi helyen lakik valaki, közvetlenül a parton is, ahol már több utca víz alá került. A belső kerületekből is elnyelhet nagy részeket a tenger, “a kormányt viszont a védekezés helyett a városfejlesztés, új negyedek építése érdekli” – mondta Geoff Brundit. “Az alkalmazkodás nehéz és költséges feladat, de nagyon sürgető. Azonnal építési korlátozást kell bevezetni a partvonal mentén, hogy legyen ütközőzóna a tenger és a települések között.”

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.