ÉLŐ ENERGIA 2010 – Konferencia Piliscsabán

A Kisgazda Polgári Egyesület és a Nagyréti Erdei Iskola Alapítvány szervezésében Piliscsaba adott otthont az “Élő Energia 2009/2011” konferencia-sorozat immáron 15-ik rendezvényének.

A megújuló energiaforrások stratégiai kérdéseinek témakörében indított konferencia-sorozat második évadjának nyitórendezvényén több mint hetvenen vettek részt, polgármesterek, önkormányzati képviselők, szakemberek. 2009. szeptemberében már volt Piliscsabán hasonló rendezvény mely a visszajelzések alapján sikeresnek és eredményesnek bizonyult.
A konferenciát Dr. Solti Gábor, Piliscsaba polgármestere köszöntötte és nyitotta meg. Elmondta, hogy az első közösen szervezett konferencia óta egyre behatóbban foglalkoznak a helyi lehetőségek feltérképezésével, az önkormányzat elkötelezett az alternatív energiák irányában és terveik között szerepel a biomassza és szélenergia hasznosítása.
A rendezvényen részt vett és előadást tartott Dr. Turi-Kovács Béla a KPE elnöke és Dr. Simon Miklós Nyírbogát polgármestere, KPE országos elnökségi tagja.

Dr. Turi-Kovács Béla előadásában az energiapolitika mai helyzetét elemezve, megállapította, hogy szükség van olyan rendezvényekre, ahol a lehetőségeket reálisan számba véve a civilek és szakemberek bevonásával készüljön el az elkövetkező évekre szóló energia stratégia.
A tavaly májusban kezdődő rendezvénysorozat első évadjának is alapvető célja volt, hogy előmozdítsa a megyei energiapolitika szükséges változását, a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű felhasználását, rámutatva, hogy a gazdasági függetlenség és a megmaradás kérdésköre a településeken összefügg a megújuló energia alkalmazásával.
A sorozat – most indított – második évadjának további célja, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nyitottak a váltásra, az alternatív energia minél nagyobb mértékű használatára, további, gyakorlati segítséget kapjanak.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.