Elon Musk: Európában lesz a Gigafactory 2

Beszámoltunk már korábban arról, hogy a Tesla egy, a Nevadában nyitott Gigafactoryhoz hasonló üzemet tervez építeni Európában.

Elon Musk, a Tesla vezetője szerint a cég még csak a kezdeti lépéseknél tart a Gigafactory 2-vel kapcsolatosan. Musk nyilatkozata alapján az üzem megnyitására az első, jelentős akvizíció után kerül csupán sor. Úgy tűnik, hamarosan bekövetkezhet az a jelentős felvásárlás, amiről Elon beszélt. Annak érdekében, hogy a Tesla elérje a kitűzött, évi 500 000 darabszámú termelést, úgy döntöttek hogy felvásárolják a német Grohamn Engineering céget. A Grohamn Engineering egy világhírű mérnöki vállalat, akik automatizált gyártási rendszerek fejlesztésével foglalkoznak. A felvásárlás után a Tesla Grohamn Engineering nevet fogják viselni.A Grohamn alapítója, Klaus Grohamn veszi át a nemrég létrehozott Tesla Advanced Automation Germany irányítását. A megegyezés a Tesla szerint 1 000 mérnöki állást fog létrehozni Németországban a következő két évben. A kaliforniai startup így nyilatkozott a felvásárlásról:
,,A fremonti gyárunkban a termelést 400%-kal növeltük, mindösszesen négy év alatt. Abban hiszünk, hogy ez a felvásárlás felgyorsítja ezt a növekedési ütemet. Bízunk abban, hogy 2017 elejére pontot tehetünk az i-re a megegyezéssel kapcsolatban.”

A legmeglepőbb dolog az európai gyárban nem volt más, mint hogy Musk tervei szerint az új európai üzemben nem csupán akkumulátorokat, hanem autókat is gyártanának. Az új koncepció szerint egy tető alatt végeznék az autó gyártásához szükséges összes folyamatot, az akkumulátortól egészen a karosszériáig. Elon Musk az egyik konferenciahíváson azt mondta, hogy akkor teszik meg a következő lépést a Gigafactory 2 ügyében, amint lesz a Teslának némi ideje, feltehetőleg a Model 3 gyártásának megkezdése után. Valószínűleg 2017 közepére, vagy végére tehető ez. Musk a következőt is kijelentette: ,,Nem kérdéses, hogy a Teslának legalább egy, de talán kettő vagy három akkumulátor és jármű gyára lesz Európában.” Reméljük, hogy amikor a közép-kelet-európai régiókban terveznek üzemet építeni, figyelembe veszik a lehetőségeket Magyarországon is, írja a zoldautok.hu.

Ajánlott tartalom

Debreceni polgármester: befejeződött a szóló autóbuszok cseréje a városban

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.