Elpusztult Vitus, a fővárosi állatkert hím jegesmedvéje

Gyomorperforáció következtében elpusztult Vitus, a Fővárosi Állat- és Növénykert huszonegy éves hím jegesmedvéje. Az állat halálát vélhetően “külső etetés” okozta.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta, Vitus a heveny folyamat következtében hétfőn pusztult el. Betegsége, rossz közérzete csak az azt megelőző két napban mutatkozott meg, az orvosok hasztalanul próbáltak segíteni rajta. A szóvivő szerint a szövettani vizsgálatok pontos eredményeit csak később ismerik meg. Az 1991-ben a kölni állatkertben született Vitus 1994-ben költözött Budapestre, azóta gondozásában a rendelkezésére álló terület bővítésén kívül nem történt változás, így feltételezhetően “külső, nem engedélyezett etetés” okozta a gyomorperforációt. “Az állatkertekre általában jellemző, hogy a látogatók gyakran rosszul értelmezett állatszeretetből etetik nem megfelelő táplálékkal a parkok lakóit. A budapesti intézményben általános etetési tilalom van érvényben, egyedül a növényevőket szabad etetni a külön ezen célból vásárolható zoo csemegével. Ez az eset is felhívja a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára” – fejtette ki Hanga.

A jegesmedvék kifutójában Vitus elpusztulása után egyedül maradt Tania, a schönbrunni állatkertből novemberben érkezett nőstény medve. Bár gondozóik megfigyelték a két állat párzását, egyelőre nem tudni, nászukból születhet-e utód. A jegesmedvék ugyanis képesek átmenetileg felfüggeszteni az embrió fejlődését, és általában decemberben-januárban hozzák világra a bocsokat. Vitus helyére egyelőre nem gondoskodtak új hím jegesmedvéről. Hanga Zoltán viszont reméli, hogy jövő ilyenkor Tania már ismét párban élhet.

Ajánlott tartalom

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.