Elszegényedhet a lakosság klímaegyezmény nélkül

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen mellékhatásai a nincsteleneket érintik a legkellemetlenebbül. Radikális emissziócsökkentési vállalások nélkül a klímaváltozás másfélszer annyi embert taszíthat szegénysorba, mint amekkora a létszámuk most, figyelmeztetnek a szakemberek.

A klímatárgyalások célja évek óta az, hogy 2 Celsius fok alatt tartsák a globális felmelegedést, s az ehhez szükséges mértékben csökkentsék az országok üvegházgáz-kibocsátását.

Ha ehhez nem tudja tartani magát a nemzetközi közösség, Pakisztán például nem lesz képes felszámolni a mélyszegénységet 2030-ig, ugyanis ha az éghajlatváltozás a megszokott mederben halad, az egyre súlyosabbá váló vízhiány további károkat okoz a mezőgazdaságnak és a kistermelőknek, derült ki az angliai Climate and Development Knowledge Network tanulmányából.

Ha sikerül tartani a 2 Celsius fokos felmelegedést, az országban csak “alacsony a veszélye”, hogy felszámolhatatlan lesz a szegénység, ismertette a jelentést a Reuters. Ez az első jelentések egyike, mely végre számosítja a környezetpusztulás vagyontalan lakosságra gyakorolt hatását.

3-5 Celsius fokos felmelegedés esetén a fejlesztési célok -melyek a szegénység felszámolását, a nemek munkavállalói egyenlőségét, a vezetékes víz elterjesztését célozzák meg- egyértelműen sérülni fognak, s a szegények létszáma óvatos becslések szerint 80%-kal, de akár 140%-kal is nőhet, főként Ázsiában, valamint Afrika Szaharától délre fekvő részén.

A klímavédelmi egyezményre vonatkozó tárgyalások következő fordulóját New Yorkban tartják 2015 szeptemberében, majd Párizsban következik az újabb találkozó decemberben. (De már hosszú évek óta készülnek rá.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói.