Eltörlik a napelemekhez kapcsolódó anyagok áfáját a szomszédban

Ausztria csökkentette az általános forgalmi adót (ÁFA) a lakossági napelemrendszerekre. Az új intézkedés minden új, legfeljebb 35 kW teljesítményű napelemrendszerre vonatkozik, és januártól lép életbe.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az osztrák kormány úgy döntött, hogy 2024 januárjától a napelempanelek ÁFA-ját 0%-ra csökkenti. A klímavédelmi miniszter, Leonore Gewessler, az új intézkedést egy új gazdaságélénkítő csomag részeként jelentette be, írta a pv-magazin.com. “Mint szervezet, hosszú ideje szorgalmazzuk ezt az intézkedést, és nagyon örülünk annak, hogy a napelemes bővítés jövőre lendületet kap” – mondta Herbert Paierl, a PV Austria kereskedelmi testület vezérigazgatója. “Ez azt jelenti, hogy a ‘nulla forgalmi adó – nulla bürokrácia’ jelmondatunk végre megvalósul. Ez a megfelelő lépés a megfelelő időben, mivel a szektor jelenleg a napelemek iránti kereslet csökkenését tapasztalja.” Ausztria azt tervezi, hogy 2024 elejétől 0%-ra csökkenti az ÁFA-t az összes, 35 kW teljesítményű napelemrendszer esetében, mind a komponensvásárlásokra, mind a telepítési költségekre vonatkozóan. Ez az intézkedés a szolár bővítésének támogatását szolgálja a folyamatok egyszerűsítésével és az állami visszatérítések helyettesítésével.

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta Ausztria csatlakozott más európai országokhoz, például Írországhoz és Németországhoz, és alkalmazva ezt a stratégiát. Ausztri-ban 2022-ben több mint 1 GW napelemet telepítettek, szemben az előző évek 740 MW-jével (2021), 341 MW-jével (2020) és 247 MW-jével (2019), ezzel kumulatív napelemkapacitása 3,79 GW-ra emelkedett, és a tavalyi évben az ország villamosenergia-igényének 6,6%-át fedezte.

 

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.