Energetikai innovációk teszteléséhez vár ötleteket a MEKH

A villamos energiáról szóló törvény 2022. szeptember 1-jétől teszi lehetővé, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.

A hivatal megkezdte a tesztkörnyezet kialakításához szükséges előkészületeket, és első lépésben az energetikai innovátorok olyan projektötleteit várja, amelyek a későbbiekben alkalmasak lehetnek az élesüzemi tesztelésre – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke. A szabályozási tesztkörnyezet (regulatory sandbox) intézménye a gyorsan változó technológiai-műszaki környezetben egy olyan eszközt ad a szabályozó hatóságok kezébe, amelynek segítségével úgy tudnak lépést tartani a változásokkal, hogy közben támogatják az innovációkat. Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a hivatal által kialakítandó szabályozási tesztkörnyezet célja, hogy ösztönözze olyan energetikai innovációk megjelenését, piacra lépését, amelyek hozzájárulnak a villamosenergia-rendszer fenntartható és költséghatékony működtetéséhez, a fogyasztói igények magasabb színvonalú kielégítéséhez vagy az ellátásbiztonság a növeléséhez.

A tesztkörnyezet előnyeiről szólva a MEKH elnöke kifejtette, hogy itt az éles rendszerek működésébe való beavatkozás veszélye nélkül – védett, kontrolált környezetben – lehet új megoldásokat kipróbálni. A tesztüzemi működés ezen túl közvetlen kapcsolatot és gyorsabb információáramlást biztosít a szabályozó és az innovátorok között, lehetőséget ad az esetleges kockázatok feltérképezésére, és arra is alkalmas, hogy tesztelje az újítások életképességét, valamint becsatornázza az érintett fogyasztók véleményét – mondta Horváth Péter János.

A MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a jogszabály csak szeptember 1-től teszi lehetővé a szabályozási tesztkörnyezet működtetését, ugyanakkor a hivatal szakemberei már most megkezdték a felkészülést az innovációs projektek befogadására. Mint mondta, az energetikai szabályozási tesztkörnyezet lehető legmegfelelőbb kialakítása érdekében első lépésben áttekintettük és elemeztük a nemzetközi gyakorlatokat, most pedig szeretnénk megismerni azokat a hazai innovációkat, illetve projekt-terveket, melyek megvalósításához hozzájárulhat egy élesüzemi tesztkörnyezetben való kipróbálás. A tesztelésre alkalmas energetikai innováció lehet bármely olyan, műszakilag és üzletileg megalapozott termék, szolgáltatás, technológia, üzleti modell vagy más újítás létrehozása vagy hazai átvétele, ami Magyarországon még nem terjedt el – mondta el a MEKH elnöke.

Horváth Péter János kifejtette, hogy a MEKH az energetikai innovációk rövid ismertetése mellett arra is kíváncsi, hogy a projekt megvalósításának jelenleg vannak-e jogszabályi akadályai, ugyanis a tesztüzemi működés arra is lehetőséget ad, hogy hivatal bizonyos jogszabályi előírások teljesítése alól a tesztkörnyezetben való kipróbálás idejére mentesítse az érintetteket.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.