Energetikai innovációk teszteléséhez vár ötleteket a MEKH

A villamos energiáról szóló törvény 2022. szeptember 1-jétől teszi lehetővé, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.

A hivatal megkezdte a tesztkörnyezet kialakításához szükséges előkészületeket, és első lépésben az energetikai innovátorok olyan projektötleteit várja, amelyek a későbbiekben alkalmasak lehetnek az élesüzemi tesztelésre – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke. A szabályozási tesztkörnyezet (regulatory sandbox) intézménye a gyorsan változó technológiai-műszaki környezetben egy olyan eszközt ad a szabályozó hatóságok kezébe, amelynek segítségével úgy tudnak lépést tartani a változásokkal, hogy közben támogatják az innovációkat. Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a hivatal által kialakítandó szabályozási tesztkörnyezet célja, hogy ösztönözze olyan energetikai innovációk megjelenését, piacra lépését, amelyek hozzájárulnak a villamosenergia-rendszer fenntartható és költséghatékony működtetéséhez, a fogyasztói igények magasabb színvonalú kielégítéséhez vagy az ellátásbiztonság a növeléséhez.

A tesztkörnyezet előnyeiről szólva a MEKH elnöke kifejtette, hogy itt az éles rendszerek működésébe való beavatkozás veszélye nélkül – védett, kontrolált környezetben – lehet új megoldásokat kipróbálni. A tesztüzemi működés ezen túl közvetlen kapcsolatot és gyorsabb információáramlást biztosít a szabályozó és az innovátorok között, lehetőséget ad az esetleges kockázatok feltérképezésére, és arra is alkalmas, hogy tesztelje az újítások életképességét, valamint becsatornázza az érintett fogyasztók véleményét – mondta Horváth Péter János.

A MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a jogszabály csak szeptember 1-től teszi lehetővé a szabályozási tesztkörnyezet működtetését, ugyanakkor a hivatal szakemberei már most megkezdték a felkészülést az innovációs projektek befogadására. Mint mondta, az energetikai szabályozási tesztkörnyezet lehető legmegfelelőbb kialakítása érdekében első lépésben áttekintettük és elemeztük a nemzetközi gyakorlatokat, most pedig szeretnénk megismerni azokat a hazai innovációkat, illetve projekt-terveket, melyek megvalósításához hozzájárulhat egy élesüzemi tesztkörnyezetben való kipróbálás. A tesztelésre alkalmas energetikai innováció lehet bármely olyan, műszakilag és üzletileg megalapozott termék, szolgáltatás, technológia, üzleti modell vagy más újítás létrehozása vagy hazai átvétele, ami Magyarországon még nem terjedt el – mondta el a MEKH elnöke.

Horváth Péter János kifejtette, hogy a MEKH az energetikai innovációk rövid ismertetése mellett arra is kíváncsi, hogy a projekt megvalósításának jelenleg vannak-e jogszabályi akadályai, ugyanis a tesztüzemi működés arra is lehetőséget ad, hogy hivatal bizonyos jogszabályi előírások teljesítése alól a tesztkörnyezetben való kipróbálás idejére mentesítse az érintetteket.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.