A klímavédelmi technológiák és hőszigetelési termékek alkalmazása révén a fűtési és hűtési energiaköltségeknek akár a 90 százaléka is megtakarítható lenne - hangzott el a Rockwool Hungary Kft. szervezte szakmai napon kedden Tapolcán.

Energia- és klímavédelmi szakmai nap Tapolcán

A klímavédelmi technológiák és hőszigetelési termékek alkalmazása révén a fűtési és hűtési energiaköltségeknek akár a 90 százaléka is megtakarítható lenne – hangzott el a Rockwool Hungary Kft. szervezte szakmai napon kedden Tapolcán.

 A klímavédelem és energia-hatékonyság címmel rendezett konferenciát követő sajtótájékoztatón Dirk Bogaert, a dániai székhelyű Rockwool International A/S kelet- és dél-európai igazgatója elmondta: cégük elkötelezett az energia-hatékonyság és a környezetvédelem mellett, s hőszigetelő termékeik felhasználásával pénzt és energiát takaríthatnak meg a partnereik. 

Az igazgató elmondta: a Rockwool International A/S több mint 23 helyen működtet üzemet és értékesítési irodát Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában, összesen 8.500 alkalmazottal. A kelet-közép-európai rendszerváltozásokat követően Lengyelországban 1995-ben vásároltak két kőzetgyapot gyárat, Magyarországon pedig 1997-ben vették meg a gógánfai, 2003-ban pedig a tapolcai Isolyth szigetelőanyag-üzemet.

Dirk Bogaert az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az elavult gógánfai üzemüket a múlt év decemberében “beolvasztották” a tapolcaiba, ahol jelentős korszerűsítést hajtottak végre; Gógánfáról 40 dolgozót irányítottak át Tapolcára, mintegy százat viszont elbocsátottak. Jelenleg 170-en dolgoznak a tapolcai üzemben, s leépítést nem terveznek – tette hozzá. Megjegyezte: 2008-ban erős piaci visszaesés volt a hőszigetelő-anyagok piacán is, s bezárták például egy elavult üzemüket Olaszországban is. 

Az igazgató ismertetése szerint a tapolcai üzemük éves forgalma eléri a 10 milliárd forintot, s az árbevétel fele exportból származik. Az idei évre hasonló összegű árbevétellel számolnak – tette hozzá. Ismertetése szerint Tapolcán kőzetgyapotot, építőipari szigetelőanyagokat, hő, hang és tűzvédelmi szigetelőket gyártanak. 

Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy csak Tapolcán gyártják – a két évvel ezelőtti teljes felújítást követően – a világszínvonalú terméküket, az úgynevezett “kétfajta testsűrűségű”, inhomogén hőszigetelő lemezt.

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.