Energiacégek visszaállamosítását tervezik

A Bulgáriában 2004 óta működő három áramszolgáltató, az EVN, a CEZ és az E.ON visszaállamosítását vetette fel a bolgár miniszterelnök helyi lapok és az osztrák WirtschaftsBlatt pénteki beszámolója szerint. A felvetést egyik vállalat sem kommentálta.

Bojko Boriszov azt kifogásolja, hogy a cégek osztalékot utalnak haza, ennek összege az energiaügyi miniszterhelyettes szerint az elmúlt öt évben 250-300 millió levát (jelenlegi árfolyamon számolva 127,8-153 millió eurót) tett ki.
A három vállalat a hat évvel ezelőtti privatizáció során kétharmados részesedést szerzett a területi felosztás alapján magánkézbe adott körzeti áramszolgáltatókban, az állam egyharmadot tartott meg magának.
A privatizációs szerződés értelmében a cégek maximum 12 százalékos nyereségre tarthatnak igényt.

A WirtschaftsBlatt beszámolója szerint a miniszterelnök a héten azt nyilatkozta, soha nem értette, Bulgáriában miért az áramszolgáltatókat adták magánkézbe elsőként. Ezt a hibát a miniszterelnök szerint jóvá kell tenni. Bojko Boriszov elmondása szerint a három vállalat eddig elmulasztott osztalékot fizetni a bolgár államnak.
A miniszterelnök vizsgálatot indít, miként fordulhat elő, hogy az áramszolgáltatók olcsóbban juthatnak villamos energiához a NEK állami villamosművektől, mint amennyiért az a termelő cégektől vásárolja, hogy aztán magasabb áron adják tovább az áramot a fogyasztóknak.
A WirtschaftsBlatt kitér arra is, hogy a privatizáció óta mindhárom társaság jelentős beruházásokat hajtott végre.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.