Egy uniós előírás szerint a porszívókat is csak energiacímkével lehet forgalomba hozni szeptembertől, a hűtőgépekhez vagy a mosógépekhez hasonlóan. Ugyancsak ez az előírás rendelkezik arról, hogy hétfőtől csak olyan porszívó hozható újonnan forgalomba, amelynek teljesítménye 1600 watt alatti.

Energiacímkét kapnak a porszívók szeptembertől

Egy uniós előírás szerint a porszívókat is csak energiacímkével lehet forgalomba hozni szeptembertől, a hűtőgépekhez vagy a mosógépekhez hasonlóan. Ugyancsak ez az előírás rendelkezik arról, hogy hétfőtől csak olyan porszívó hozható újonnan forgalomba, amelynek teljesítménye 1600 watt alatti.

Az uniós előírások nem vonatkoznak azokra a készülékekre, amelyeket 2014. szeptember 1-je előtt bárhol az Európai Unióban forgalomba hoztak, és forgalomba hozatalon nem a fogyasztóknak történő értékesítés időpontja értendő. Praktikusan tehát a boltokban egy ideig továbbra is lehet majd találkozni olyan porszívókkal, amelyeken nincs energiacímke, vagy tulajdonságaik nem felelnek meg az új ecodesign szabályoknak – tájékoztat honlapján a háztartásigép-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő szervezet, a CECED Magyarország Egyesülés.

A címke tájékoztat a készülék energiahatékonyságáról, a leghatékonyabb energiaosztályú gépeket az A osztályba sorolják, a legkevésbé hatékony osztályt pedig G-vel jelölik. A szabályozás második lépcsőjében, 2017. szeptember 1-jét követően az A+++ lesz a leghatékonyabb, és a D a legkevésbé hatékony kategória.

Az energiacímke több más hasznos tudnivalóról is tájékoztatja a vásárlókat, egyebek közt arról, hogy mennyi a készülék éves villamosenergia-fogyasztása, zaj- és porkibocsátása. A címkén azt is fel kell tüntetniük a gyártóknak, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán vagy szőnyegen milyen a tisztítási hatékonysága.

Mindez azzal van összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a háztartási nagygépek (például hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek) után a porszívókra is kiterjesztette az ecodesign szabályozást, amely környezetbarát tervezési követelményeket ír elő az egyes készülékekre.

A porszívók esetében a használat során elfogyasztott energia mennyisége, a porfelszívás, a porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető jelentős környezetvédelmi jellemzőnek, ezért az új szabályok ezekre a tulajdonságokra tartalmaznak előírásokat a gyártók számára. A szabályok két lépcsőben lépnek majd hatályba: az idén szeptember 1-jén, illetve 2017. szeptember 1-jén.

Az uniós rendelet szerint 2014. szeptember 1-jét követően csak olyan porszívó hozható forgalomba, amelynek az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kilowattóra, továbbá a mért felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 watt. Ezek az értékek 2017. szeptember 1-től 43 kilowattórára és 900 wattra csökkennek.

Hozzáteszik, hogy 2017-ben a porfelszívási hatékonyságra vonatkozó előírások is szigorodnak, és további előírások is hatályba lépnek, így a porszívók hangteljesítményszintje legfeljebb 80 decibel (dB) lehet, porvisszabocsátásuk pedig maximum 1 százalék. Ekkortól a tartósságra is vonatkozik majd szabály: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, továbbá a gégecsőnek is nagy fokú tartósságot kell tanúsítania.

Sem az energiacímke-szabályozás, sem az ecodesign szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.