Energiaforradalom küszöbén áll Európa, ez milliárdos beruházásokat hozhat

Hatalmas beruházásokat eredményez és új munkahelyeket teremt majd az unió tervezett energiaváltása.

A brüsszeli vezetés a közelmúltban egy több mint ezeroldalas tanulmányban újrafogalmazta a Közösség energiaellátásának alapelveit. A tanulmány egyben egy intézkedési csomagot is jelent, amely – Maros Stefovics energiabiztos véleménye szerint – az ásványi energiaforrásokra épülő áramtermelés elterjedése óta a legnagyobb változást idézheti elő kontinensünk energiatermelésében – olvashatjuk a proplanta német nyelvű hírportálon. Miguel Arias Canete, a biztos klímavédelemért felelős munkatársa ezt úgy fejezte ki, hogy „Európa a tiszta energia forradalmának küszöbén áll“. 2030-ig az EU teljes energiafelhasználásának 27 százalékát megújuló forrásokból (szél, nap és biomassza) kell előállítani, az elektromos áram esetében pedig az ilyen források részarányát a jelenlegi 29-ről 50 százalékra kell felemelni.

Mindennek megvalósításához egy határokon átnyúló együttműködés szükséges, ami az árampiaci verseny erősödése és 15 év alatt mintegy 30 százaléknyi össz-energiamegtakarítás révén elfogadható szintre nyomhatja le az árakat.
Az átállítás célja Európa energiaellátásának biztonságos alapokra helyezése, különös tekintettel a klímaváltozás várható kihatásaira. Ez a váltás – a tanulmányban lefektetettek szerint – 2030-ig több százmillió euró értékű beruházást tesz szükségessé, és mintegy 900.000 új munkahelyet teremt, azaz nagy kihívást és nagy lehetőségeket jelent valamennyi tagország számára.

Mindezek ellenére a környezetvédők nincsenek megelégedve az energiaváltás tervezetével, mivel nem tartják azt eléggé ambiciózusnak. Ettől függetlenül az Európai Bizottság rövidesen megkezdi a terv egyeztetését az Európai Parlamenttel és a tagországokkal, hogy a megvalósítást mihamarabb el lehessen kezdeni, írja az agroinform.com.

Ajánlott tartalom

Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat. A közel száz településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak - közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.