Energiahivatal: könnyítette a kormány az energiamegtakarítási kötelezettségek elszámolását

A 2021-es energiamegtakarítási kötelezettségeket 2022. december 31-ig teljesíthetik az érintett vállalkozások a kormány döntésének köszönhetően – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfői közleményében.

Ennek érdekében a MEKH 2022. március 31-e után is biztosítja a 2021-ben teljesült beruházásokból származó megtakarítások bejelentését az energiamegtakarítások rögzítésére szolgáló űrlap nyitva tartásával, továbbá biztosítja, hogy a 2021-es kötelezettség a 2022-ben teljesült beruházásokkal is teljesíthető legyen – közölték. (Az idén januártól hatályos energiahatékonysági kötelezettségi rendszer lényege, hogy a földgáz- és villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan programokat és intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek csökkentik a végfelhasználóknál az energiafelhasználást meghatározott mértékben. Amennyiben ezt nem teljesítik, akkor járulék fizetésére kötelezik a szolgáltatókat, a nemteljesítés arányában). A hatóság jelezte azt is, hogy a világpiaci energiaárak jelentős növekedése miatt, a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében elhalasztja az almérő-felszerelési kötelezettség hatályba lépését. A MEKH módosította rendeletét az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők felszereléséről, így az abban foglalt határidő egy évvel későbbre, 2023. január 1-re módosult.

A közlemény szerint a kormány 2022. november 15-től teszi újra kötelezővé az energetikai szakreferensek alkalmazását. A MEKH ugyanakkor javasolja, hogy a kötelezett gazdálkodó szervezetek tartsák fent meglévő energetikai szakreferenseik jogviszonyát. A szakreferens folyamatos foglalkoztatása lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó szervezet szakértő segítséget kapjon az energiakereskedőkkel való egyeztetések során a jelenlegi energiapiaci helyzetben – írták.

Hozzátették azt is, hogy a szakreferens által javasolt beruházásból származó, hitelesített megtakarítás 100 százalékban elszámolható az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben, és ez a megtakarítás értékesíthető bármely energiakereskedőnek, ami segíti a beruházás megtérülését. A MEKH kiemelte ugyanakkor, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek továbbra is kötelesek 2022. június 30-ig az energiafogyasztásukkal kapcsolatos éves adatszolgáltatásukat teljesíteni, amit szakreferens hiányában saját maguknak kell megoldaniuk. A veszélyhelyzeti szabályozás végrehajtásával kapcsolatban további részletek a hivatal energiahatékonyság oldalán olvashatók.

Ajánlott tartalom

A hálózatfejlesztés szükséges a zöldátálláshoz

A nap- és szélenergia volt a kiemelt témája az Energia21 márciusi ülésének. A hálózati kapacitás fejlesztése mellett energiaközösségekről, energiabiztonságról és a megtermelt zöldenergia tárolásáról is egyeztettek a kezdeményezés tagjai az MTI-nek szerdán küldött közlemény szerint.