Miközben a lakóépületek fogyasztják el Magyarországon a teljes energia egyharmadát, mégis lassan halad azok korszerűsítése, a tulajdonosok negyede szigetelte csak le lakását és cserélte ki ablakait, és mindössze 16 százalékuk újította fel a fűtést is - közölte felmérése eredményét az Energiaklub az MTI-vel.

Energiaklub: lassan korszerűsítik a tulajdonosok a lakásaikat

Miközben a lakóépületek fogyasztják el Magyarországon a teljes energia egyharmadát, mégis lassan halad azok korszerűsítése, a tulajdonosok negyede szigetelte csak le lakását és cserélte ki ablakait, és mindössze 16 százalékuk újította fel a fűtést is – közölte felmérése eredményét az Energiaklub az MTI-vel.

A hőszigetelésre és ablakcserére fordított pénz jobb befektetés, mint ha annak költségét bankbetétbe tette volna a tulajdonos – idézi az Energiaklub a számítása eredményét. A háztartások energiafogyasztását a korszerűsítéssel a felére lehetne csökkenteni. A teljes megtakarítás 152 petajoule (PJ) lenne, ebből 128 petajoulet a családi házaknál lehetne elérni. Ennek oka, hogy a magyar lakásállomány kétharmada családi ház, ezek a legnagyobb alapterületűek, így a legnagyobb fogyasztók is.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!