Miközben a lakóépületek fogyasztják el Magyarországon a teljes energia egyharmadát, mégis lassan halad azok korszerűsítése, a tulajdonosok negyede szigetelte csak le lakását és cserélte ki ablakait, és mindössze 16 százalékuk újította fel a fűtést is - közölte felmérése eredményét az Energiaklub az MTI-vel.

Energiaklub: lassan korszerűsítik a tulajdonosok a lakásaikat

Miközben a lakóépületek fogyasztják el Magyarországon a teljes energia egyharmadát, mégis lassan halad azok korszerűsítése, a tulajdonosok negyede szigetelte csak le lakását és cserélte ki ablakait, és mindössze 16 százalékuk újította fel a fűtést is – közölte felmérése eredményét az Energiaklub az MTI-vel.

A hőszigetelésre és ablakcserére fordított pénz jobb befektetés, mint ha annak költségét bankbetétbe tette volna a tulajdonos – idézi az Energiaklub a számítása eredményét. A háztartások energiafogyasztását a korszerűsítéssel a felére lehetne csökkenteni. A teljes megtakarítás 152 petajoule (PJ) lenne, ebből 128 petajoulet a családi házaknál lehetne elérni. Ennek oka, hogy a magyar lakásállomány kétharmada családi ház, ezek a legnagyobb alapterületűek, így a legnagyobb fogyasztók is.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.