Energiatakarékosság-bajnokságot hirdetett Bécs

A tudatos energiafelhasználás népszerűsítése érdekében energiatakarékosság-bajnokságot hirdetett az osztrák főváros. Akik napi 1 kilowattórával csökkentik az áramfogyasztásukat, értékes ajándékokat nyerhetnek.

„Az elkövetkező évek, évtizedek egyik központi kihívása az energiával való takarékos bánásmód. A versennyel tudatosítani szeretnénk a bécsiekben, hogy már egy kis ráfordítással és odafigyeléssel rengeteg pénzt spórolhatnak meg” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes a bajnokság hátterét. A 2012. október 1-jétől november 12-ig tartó verseny lényege, hogy a résztvevőknek egy héten át napi 1 kilowattórával, vagyis összesen 7 kilowattórával kell csökkenteniük az energiafelhasználásukat. Ehhez egy héten át a „normális” áramfogyasztásukat kell dokumentálniuk, majd a csökkentettet. A spóroláshoz a www.energie-gewinnen.at oldalon szakemberektől olvashatnak tippeket, de a versenyzők egymással is megoszthatják a tapasztalataikat, ötleteiket. A legjobb energiatakarékossági-tippeket egy szakértői zsűri külön értékeli, és otthonra való LED-izzókkal jutalmazza. Azok pedig, akiknek sikerül egy héten át összesen legalább 7 kilowattórával csökkenteniük a háztartásuk energiafelhasználását, elektromos kerékpárt vagy energiatakarékos háztartási gépeket nyerhetnek 4 ezer euró értékben.

Bernd Vogl, a Bécsi Városháza Energiatervezési Ügyosztályának (MA 20) vezetője elmondta, hogy az osztrák főváros háztartásaiban még rengeteg lehetőség van az energiamegtakarításra. „Ha például mindenki kikapcsolná a feleslegesen stand-by üzemmódban tartott készülékeket, évi 460 gigawattórányi elektromos áramot lehetne megtakarítani, ami 150 szélerőmű éves termelésének felel meg. Ha pedig minden bécsi háztartásban kicserélnének öt 60 wattos izzót LED-izzókra, akkor évi 470 gigawattórányi áramot lehetne megtakarítani, ami a fővárosi metrók és villamosok éves fogyasztása. A két érték együtt pedig a freudenaui vízerőmű éves termelése.” Egyébként Bécs Városa is az energiamegtakarítás híve: a PUMA nevű energiatakarékossági program keretében például környezetvédelmi intézkedéseket valósítanak meg a városigazgatáshoz tartozó épületekben, és az elkövetkező években LED-világításra cserélik az alsóbbrendű utak mentén a közvilágítást.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.