Energiatakarékosság-bajnokságot hirdetett Bécs

A tudatos energiafelhasználás népszerűsítése érdekében energiatakarékosság-bajnokságot hirdetett az osztrák főváros. Akik napi 1 kilowattórával csökkentik az áramfogyasztásukat, értékes ajándékokat nyerhetnek.

„Az elkövetkező évek, évtizedek egyik központi kihívása az energiával való takarékos bánásmód. A versennyel tudatosítani szeretnénk a bécsiekben, hogy már egy kis ráfordítással és odafigyeléssel rengeteg pénzt spórolhatnak meg” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes a bajnokság hátterét. A 2012. október 1-jétől november 12-ig tartó verseny lényege, hogy a résztvevőknek egy héten át napi 1 kilowattórával, vagyis összesen 7 kilowattórával kell csökkenteniük az energiafelhasználásukat. Ehhez egy héten át a „normális” áramfogyasztásukat kell dokumentálniuk, majd a csökkentettet. A spóroláshoz a www.energie-gewinnen.at oldalon szakemberektől olvashatnak tippeket, de a versenyzők egymással is megoszthatják a tapasztalataikat, ötleteiket. A legjobb energiatakarékossági-tippeket egy szakértői zsűri külön értékeli, és otthonra való LED-izzókkal jutalmazza. Azok pedig, akiknek sikerül egy héten át összesen legalább 7 kilowattórával csökkenteniük a háztartásuk energiafelhasználását, elektromos kerékpárt vagy energiatakarékos háztartási gépeket nyerhetnek 4 ezer euró értékben.

Bernd Vogl, a Bécsi Városháza Energiatervezési Ügyosztályának (MA 20) vezetője elmondta, hogy az osztrák főváros háztartásaiban még rengeteg lehetőség van az energiamegtakarításra. „Ha például mindenki kikapcsolná a feleslegesen stand-by üzemmódban tartott készülékeket, évi 460 gigawattórányi elektromos áramot lehetne megtakarítani, ami 150 szélerőmű éves termelésének felel meg. Ha pedig minden bécsi háztartásban kicserélnének öt 60 wattos izzót LED-izzókra, akkor évi 470 gigawattórányi áramot lehetne megtakarítani, ami a fővárosi metrók és villamosok éves fogyasztása. A két érték együtt pedig a freudenaui vízerőmű éves termelése.” Egyébként Bécs Városa is az energiamegtakarítás híve: a PUMA nevű energiatakarékossági program keretében például környezetvédelmi intézkedéseket valósítanak meg a városigazgatáshoz tartozó épületekben, és az elkövetkező években LED-világításra cserélik az alsóbbrendű utak mentén a közvilágítást.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit