„Energiatudatos” vállalatokat díjaztak az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat keretében

A Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez már csaknem 2000 vállalat csatlakozott.

Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából 2015. március 6-án, immáron negyedszer díjazták a már mérhető eredményeket elért energiatudatos és energiahatékony szervezeteket. Idén további 5000 szervezethez tervez eljutni a Program.

A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program (VEP), és a program keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt energiamegtakarításokból, kiváltva ezzel egy új erőmű megépítését. A VEP minden egyes megtakarítást egy erőmű egységre fordít le: a díj tégla formája is a vállalatok hozzájárulását jelképezi a virtuális erőmű megépüléséhez.

Az elmúlt három évben kidolgozott egységes értékelési rend, valamint egy nemzetközileg is egyedinek számító motivációs rendszer segítségével a pályázat tovább inspirálja a magyar iparvállalatokat energiahatékonyságuk növelésére. A Program Tanácsadó Testületében egyaránt képviseltetik magukat a tudományos élet, a szakigazgatás, a civil szervezetek, valamint az energiahatékonyság területén példaértékű mentor vállalatok is.

A 2015. március 6-án, a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón  „Energiatudatos Vállalat” címet kapott többek között a Budapesti Közlekedési Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., valamint az AutoVision Magyarország Kft. „Energiahatékony Vállalat” díjat kapott például a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az AUDI Hungaria Motor Kft. valamint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. (A díjazottak részletes listája a mellékletben megtalálható).

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az energiahatékonysági beavatkozások mind a hazai vállalati szektor versenyképességének növelésének, mind a gazdaság karbonmentesítésének fontos alapkövét jelenthetik. Az államtitkár elmondta, hogy munkatársai az energetikai vonatkozású gazdaságfejlesztési programok felhívásai kialakítása során kiemelt figyelmet fognak fordítani arra, hogy a Virtuális Erőmű Programban részt vevő kis-és közepes vállalkozások által megjelölt energetikai fejlesztési igények finanszírozást nyerhessenek.

A díjátadón elhangzott: a VEP 2015-ben kiemelt prioritásként kezeli a KKV-k energiahatékonysági fejlesztését, valamint az innovatív megoldások támogatását. Ennek megvalósítására egy három pillérből álló stratégiát dolgoztak ki. Elsőként létrejött egy innovációs regiszter, amelybe azon vállalatok jelentkezését várják, amelyek szolgáltatásai hozzájárulnak a vállalatok energiahatékonyságának fejlesztéséhez. Továbbá kifejlesztés alatt áll egy olyan interaktív workshop módszertan, amely jelentősen támogatja a keresleti és a kínálati oldal szereplőinek egymásra találását. Végül egy motiváció-kutatás segítségével arra keresik a választ, hogy mely tényezők hatnak pozitívan a döntéshozókra, amikor egy-egy energiahatékonysági projekt jóváhagyása a tét.

A tervek szerint a VEP motivációs rendszere a korábbi jó gyakorlatoknak megfelelően beépülne az európai uniós gazdaságfejlesztési pályázatok rendszerébe. A cél az, hogy azon vállalatok, amelyek bizonyítottan foglalkoznak az energiahatékonyság témakörével, minél több azonnali előnyhöz jussanak (például plusz pontok EU-s pályázatokon, vagy kedvezményes képzési lehetőségek). Az együttműködés sikerét jelzi, hogy az idei díjátadón az önértékelést kitöltöttek nevében emléklapot átvevő Príma Pék Kft. tulajdonos ügyvezetője is arról számolt be, hogy cégüknél a VEP önértékelő kérdőívének hatására indultak el bizonyos energiahatékonysági fejlesztések.

Az energiahatékonyság területén már eddig is példaértékű, országos lefedettségű adatbázis ebben az évben az 5000 elemből álló energiahatékonysági felmérés-sorozat eredményével egészül ki. A létrejövő adatbázis kulcsfontosságú alapot jelent a magyarországi KKV-k valós energiahatékonysági helyzetképéhez igazodó támogatási-, és ösztönzési stratégia kialakításában. A stratégiát megalapozó munka szakmai minőségbiztosításában az illetékes minisztériumok képviselői és a Program Tanácsadó Testületének tagjai is részt vesznek.

Az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz bárki csatlakozhat, és ezzel kiaknázhatja a mások jó példáján alapuló gyors tanulás lehetőségét. A Program célja továbbá, hogy hozzásegítse a hazai vállalatokat ahhoz, hogy a 2014–2020-as európai uniós forrásokban kiemelt prioritásként kezelt vállalati energiahatékonyság témakörében rejtő lehetőségeket minél hatékonyabban fel tudják használni versenyképességük növelése érdekében.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.