Ez év júniusától az adatközpontok üzemeltetői is pályázhatnak az Energy Star minősítésére.

Energy Star minősítést kapnak az adatközpontok

Ez év júniusától az adatközpontok üzemeltetői is pályázhatnak az Energy Star minősítésére.

Az új minősítési rendszer alapját a központok hajtóműinek hatékonyságán alapszik. Az adatközpontokat 1-100-ig pontozzák.
Az üzemeltetők egy online eszköz segítségével adhatnak meg információt az energiafelhasználásról. Különböző műveletekkel kiszámíthatják a hajtómű hatékonyságát is.  A hatékonyságot az adatközpont teljes energiafelhasználás alapján számítják, az informatikai berendezésekre leosztva, nem pedig a hűtést, vagy a gazdaságtalan tápegységeket figyelembe véve.

Ezután az információt egy egyenrangú teljesítményhez hasonlítják. Ezt követően derül ki, hogy az adatközpont milyen pontszámot kap. 50 pont átlagosnak, míg a 75, vagy az annál magasabb azt jelenti, hogy az adatközpont hatékony, és jogosult az Energy Star minősítésre.
A minősítési rendszerben jelenleg nem mérvadó, hogy a központ milyen megoldással hűti a szervereit. Az EPA eddig több mint száz központot vizsgált meg, és megállapította, hogy a minősítési rendszer még a változók súlyozása nélkül pontoz. Még akkor is, ha így van, az EPA módosíthatja a rendszert, ha a szükség úgy kívánja.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.