E.ON Energiatakarékossági Díj a legtakarékosabb háztartási készülékeknek

Tízezreket spórolhatunk alacsony fogyasztású műszaki cikkekkel.

Ma első ízben vehették át az E.ON által alapított Energiatakarékossági Díjat a legkedvezőbb fogyasztású szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek gyártói Budapesten. Tíz kategóriában hirdetett eredményt az E.ON az összesen 59 termékkel pályázó készülékgyártók között.
Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezetője a díjátadón elmondta: „Az energia hatékonyabb felhasználása a környezet védelmének egyik alapja, ezért mindannyiunk közös érdeke. Az E.ON Energiatakarékossági Díjat azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsünk ügyfeleinknek minél kedvezőbb fogyasztású készülékeket vásárolni, ezzel ugyanis nemcsak a környezetet, hanem saját pénztárcájukat is kímélik. A díjnyertes készülékek használatával éves szinten akár több tízezer forint energiaköltséget is megtakaríthatnak”.

A vizsgálat során az E.ON megbízásából a TÜV Rheinland csoporthoz tartozó Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet szakértői a készülékek átlagos felhasználási szokásait modellezték és ennek alapján értékelték azok energiafogyasztását.  Az eredményekből kiderül, hogy a nyertesek készülékekkel a vásárlók is nyernek, méghozzá nem is keveset: az első helyezett mosógéppel 5-6-, a hűtővel 7-8-, a grilles mikrosütővel közel 10-, a porszívóval pedig akár 15 ezer Ft-ot takaríthatnak meg évente. A plazma vs. LCD tévé vitatémában is érdekes eredményt hozott az E.ON Energiatakarékossági Díja: kiderült ugyanis, hogy a hasonló képernyő méretű plazmatévék nem fogyasztanak többet, mint az LCD-tévék, sőt a legtakarékosabb plazmatévé normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt, mint a legtakarékosabb LCD-televízió.

Pál Norbert a sajtótájékoztatón hozzátette: „Egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWh energiát fogyaszt. Ha ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWh-val sikerülne csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez az energiamennyiség elegendő lenne például Pécs egy évi teljes áramigényének fedezésére. Az E.ON ezentúl minden évben meg kívánja hirdetni az Energiatakarékossági Díjat, hogy ügyfeleinek ezzel is segítséget nyújtson az energia minél hatékonyabb felhasználásához.”

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.