Építészeti díjat alapított a Magyar Energia Hivatal

Példamutató energia- és környezettudatos tervezőigondolkodást díjazna a Magyar Energia Hivatal, a hazai energiapiac szakértője.

A Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű kampány keretében a Hivatal Építészeti-Épületenergetikai Nagydíjat alapított. A pályázat célja, hogy az energiaellátás biztonsága és az energiaimport függőség csökkentése érdekében ösztönözze az építészeket környezettudatosságra és a megújuló energiaforrásokalk almazására. Az energiabiztonság javításához nélkülözhetetlen, hogy hazánk mérsékelje az energiaimporttól való jelentős függőségét. Az Európai Unió klíma- és energiapolitikai céljaival összhangban javítani kell az energiahatékonyságot, és növelni kell a megújuló energiák hasznosítását. Az elmúlt időszakban a Hivatal az államigazgatáson belül komoly szerepet vállalt a megújuló energia hasznosítása és környezettudatos gondolkodás további terjedésének elősegítése terén.

Támogatásával számos kutatás valósult meg a témában. Az év elején kiadott„Nemzeti Energiastratégia 2030” egyik fő prioritásának tekinti az állami szerepvállalás erősítését a szemléletformálás területén is. Ennek jegyében indította el a Magyar Energia Hivatal a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztöntő kampányát, melynek egyik célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy épület környezetbarát volta a tudatos tervezéssel kezdődik.
Az épületek által okozott energiaterhelés csökkentéséhez elengedhetetlen tudatos tervezés elismerése és ösztönzéseérdekében, a MEH díjazni kívánja az ökologikus építészeti jegyeket magánviselő épületeket, illetve a példamutató tervezői gondolkodást. Pályázni lehetolyan Magyarországon felépült épülettel, funkcióra és léptékre tekintet nélkül, amely magán tudja az energia- és környezettudatos ismérveket.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.