Érdemes biztosítást kötni a napelemes rendszerre?

A napelem-tulajdonosok a költséges beruházás előtt mindig körültekintően tájékozódnak, a biztosítás kérdése viszont sokszor nem kap elég hangsúlyt.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy napelemes beruházást megelőzően az ember igyekszik minél körültekintőbben tájékozódni, elvégre igen költséges projektről van szó. Az ugyanakkor viszonylag ritkán kerül szóba, hogy a rendszert igenis megéri biztosítani, hiszen kifejezetten értékes eszközökről van szó, amelyek ráadásul komoly terhelésnek vannak kitéve – gondoljunk csak a folyamatosan változó időjárási körülményekre. Bár a gyártók minden esetben vállalnak garanciát, nagyon fontos, hogy a biztosításról se feledkezzünk meg. A Magyar Biztosítók Szövetségének tavalyi közleménye alapján a készülő rendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Ebben az építés- vagy szerelésbiztosítás segíthet, amelyet az ingatlan tulajdonosa, az építés-szerelési munka beruházója, fővállalkozója vagy az alvállalkozók, kivitelezők köthetnek meg. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással.

A biztosítás kiterjedhet többek között a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő, illetve a betöréses lopással keletkező károkra. Az ingatlan tulajdonosának nem árt áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, hiszen vannak olyan konstrukciók, amelyek építés, bővítés vagy felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. A Netrisk szerint ma már sokszor a lakásbiztosítási alapcsomag része a napelemek és napkollektorok biztosítása. A szerződés megkötése előtt elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk, minél több ajánlatot megnézzünk, hiszen biztosító és biztosító között rengeteg különbség lehet. Az egyik legfontosabb szempont a kártérítés maximális összege, valamint az, hogy a biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy a fedezett káresemények lefedik-e a napelemekre jellemző eseteket, azaz az elemi kárt, a rongálást, a töréskárt vagy a lopást. Végezetül fontos, hogy időben értesítsük a biztosítót. Sok esetben garanciálisan is javítható a rendszer, ám ilyenkor is időben kell jelentkezni a gyártónál vagy kivitelezőnél.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.