Erdőtűz pusztít a horvát tengerparton

Erdőtűz pusztít a horvátországi Brac szigetén, ahol repülőgépekkel is próbálják megfékezni a lángokat – közölte csütörtökön honlapján a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS).

A péntekre virradó éjszaka az MTi szerint már 200 turistát és 30 helybéli lakost is ki kellett telepíteni a szigetről, a horvát vecernji.hr szerint viszont csak 65 lakost és turistát telepítettek ki, közülük 35 főt a milnai Lučic hotelban szállásoltak el, harmincat pedig Supetarban – ez utóbbiakat a vizirendőrség hajóival szállították el. A tűz a Pustinje Blace település közelében lévő fenyőerdőben, csütörtök délután keletkezett. Az erős szél miatt is terjedő lángokat 150 tűzoltó 37 járművel, tíz repülőgéppel, két helikopterrel és egy tűzoltó hajóval próbálja eloltani. A helyi tűzoltókon kívül pedig Splitből és Zárából (Zadar) is érkeztek segítők, Dubrovnikból pedig még az éjszaka útnak indult 25 tűzoltó 7 járművel. Az éjszaka a tűzoltók minden erőt a három legveszélyeztetettebb településre – Milna, Bobovišća és Ložišća – irányítottak, hogy megvédjék a lakosokat és értékeiket. A lángok 2300 hektáros, erdős, füves-cserjés és mezőgazdasági területen pusztítanak. A horvát közszolgálati televízió (HRT) jelentése szerint éjszaka Splitből is látható volt a hatalmas füst, amely a dalmát város és Hvar sziget felé is terjed.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.