Erkélynapelem telepítésre ösztönzik az embereket ebben az európai országban

Új napenergia-csomagot mutattak be Németországban, amelyben az erkélynapelemek is szerepet kapnak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Új, tiszta energiával kapcsolatos kezdeményezést mutattak be Németországban, amellyel erkélynapelemek használatára ösztönzik a lakosságot – írja a The National News. Az ilyen termékekre vonatkozó szabályokat enyhítik annak érdekében, hogy 2026-is megháromszorozzák a napelemtelepítés mértékét. A német kormány azt is szeretné, ha több fotovoltaikus rendszer épülne mezőgazdasági területeken. Az erkélynapelemek olyan fotovoltaikus eszközök, amelyeket egyszerűen, szakértői segítség nélkül lehet telepíteni. A kis teljesítményű, jellemzően egy-két háztartási gép energiaszükségletét kielégítő napelemek jellemzően az erkélyen kapnak helyet. Az ilyen eszközök sok országban, köztük a szomszédos Ausztriában már nagyban terjednek, Magyarországon azonban tilos a használatuk. Németország igyekszik felgyorsítani az átállást fosszilis és nagyrészt orosz forrásból származó energiahordozókról. A magas költségek és a politikai ellenállás hátráltatta a szélerőművek bővítését és a hőszivattyúk népszerűsítését, Olaf Scholz kancellár kabinetje ezért szerdán, a nyári szünet utáni első ülésén megállapodott az új napenergia-csomagról.

A kormány szerint a csomag csökkenti a bürokráciát. „Gyorsan túl akarunk lépni a németországi bürokratikus köztársaság bénító lassúságán” – mondta Michael Kruse, a koalícióhoz tartozó liberális párt energiapolitikai szóvivője. Az új, erkélynapelemekre vonatkozó előírások a tiszta energia előállításában való polgári részvételre irányuló törekvés részét képezik. A gazdasági minisztérium szerint a háztartásoknak többé nem kell regisztrálniuk az áramhálózat-üzemeltetőknél, és nem kell kétirányú mérőórát felszerelniük, mielőtt az erkélynapelemeket használnák. Az eszközöket ehelyett egyszerű, kétpólusú európai csatlakozóval is beüzemeltethetik.

Barbara Metz, a Német Környezetvédelmi Akciócsoport egyik igazgatója szerint az erkélynapelemek szabályainak átalakítása fontos lépés, ugyanakkor a hasonló törekvések a gyakorlatban gyakran megbuknak a lakástulajdonosok és a lakóközösségek vétói miatt. Az ilyen csoportok sokszor abszurd követeléseket támasztanak, amelyek szükségtelenül munkaigényessé és néha gazdaságilag életképtelenné teszik a telepítést.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.