Érzékeli a számítógép hol érünk a virághoz

A Touché után a Disney ismét előállt valamivel, ami ugyan első pillantásra kevéssé tűnik hasznosnak, viszont annál elmésebb: a Botanicus Interactus nevű rendszerrel bármilyen otthoni cserepes virágot érintésre érzékeny számítógépes perifériává alakíthatunk át.

Elegendő egyetlen drótot a virágföldbe dugni, és növényünk máris interaktív játékszerré válik, amely érzékeli, hogy pontosan hol értünk hozzá, illetve azt is, hogyha valaki csak megközelítette a virágot, írja az ipon.hu. A kapacitív technológián alapuló rendszer ezúttal nem egyetlen frekvencián figyeli az elektromos jelek változásait, hanem egy széles sávot tart szemmel. Ez azt is jelenti, hogy a számítógép nemcsak az érintés helyét, de annak erejét is képes érzékelni. A Botanicus Interactus gépi tanuló algoritmusokat használ annak belövésére, hogy egy adott frekvenciaváltozáshoz a növény melyik részére eső érintés kapcsolható, és hogy milyen jellegű volt a mozdulat. És hogy mire jó egy érintőképernyővé alakított növény? Például hangszerré alakítható, amelyen minden levél megérintésével más hang hangzik fel. Vagy naptárrá, amelyben a növény egyes részeinek megbökésével lapozhatunk. A lehetőségek számának csak a fantáziánk szabhat határt.

„A számítástechnika egyre inkább betör a mindennapokba, és az érintőképernyőknek, valamint a Microsoft Kinectnek köszönhetően a gépekkel való kommunikációban egyre nagyobb szerepet kapnak az érintések és a gesztusok” ? mondja Ivan Poupyrev, a Disney Research kutatója. „Ezek az interakciók azonban elsősorban továbbra is a számítástechnikai eszközökre korlátozódnak. Miért ne vonhatnánk be ebbe a kommunikációba a minket körülvevő hétköznapi tárgyakat is?”

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.