Esztétika, energetika és a tetőtéri ablak találkozása

A házak és lakóterek egyik fontos tulajdonsága az esztétikus megjelenés, ám ettől jóval technikaibb szempontoknak is érdemes érvényesülnie. Ilyen például az energetikai besorolás, melyért számos kiegészítővel tehetünk érdemben.

Tudatos terek

Napjainkban egyre nagyobb figyelem irányul a megújuló energiaforrások lakossági hasznosítására és ezzel összefüggésben a házak energetikájára is. A modern megoldások pedig valóban minden lehetőséget megadnak arra, hogy érdemben csökkentsük az energiafogyasztáshoz kapcsolódó költségeket. Az újdonságok mellett azonban akár jól ismert eszközökkel, kiegészítőkkel is sokat tehetünk a lakóterek megfelelő energetikai besorolásáért, melynek alapja mindenképpen a megfelelő szigetelés.

A házak hőszigetelése is fontos kérdés, ám az összképhez mindenképpen hozzátartoznak a nyílászárók, ajtók és ablakok is. Egy elhasználódott, régebbi ablak már nem biztos, hogy ugyanazzal a szigetelőképességgel rendelkezik, mint modern társai, mely sokat ronthat a hőháztartáson. Különösen igaz ez tetőterekben, melyek optimális energetikája különlegesebb megoldásokat igényel. A Roto tetőtéri ablak kínálata azonban számos opciót kínál a minőségi nyílászárókra.

Speciális megoldások

A korszerű ablakok már meglehetősen távol állnak a sok helyen még jelenlévő több évtizedes modellektől, mind anyaghasználatban, mint hőszigetelő képességben. A korábban használt fa ablakkeretek ugyanúgy elérhetők, ám ezek minősége is magasabb szintre lépett, de a sok helyen alkalmazott műanyag ablakok még elterjedetebbek. Emellett az üveggyártásban is újabb technológiákat alkalmaznak, mely egy tetőtéri ablak esetén is magas minőséget biztosít.

A hagyományos nyílászárókhoz képest egy tetőtéri ablak egészen specifikus kivitelt igényel, hiszen muszáj alkalmazkodnia a tetők által meghatározott dőlésszögeknek. A forgalmazók kínálatában elérhető tetőablakok ennek a kritériumnak természetesen minden esetben megfelelnek, ráadásul jellemzően beépítésre kész állapotban szerezhetők be, így a tetőterek korszerűsítése nem ütközik különösebb nehézségbe, legalábbis a nyílászárók tekintetében.

Széleskörű kínálat

Bár egy tetőtéri ablak esetén úgy tűnhet, hogy nem tartogat túl sok variációs lehetőséget, a kínálatot átnézve ez rögtön cáfolásra kerül. Az ablakkeret anyaga és az üveg típusa is sokféle lehet, de más műszaki megoldások mentén is meghozhatjuk a döntést. Az egyik legfontosabb ezek közül a nyitási típus, mely nem csupán kényelmi szempont, hane sokszor szükségszerű is. A billenőablakok mára kevésbé jellemzők, sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek ugyanis a felnyítő tetőtéri ablakok.

Ez utóbbiaknak köszönhetően az elérhető kiegészítők tárháza is jóval szélesebb. Az energetikai szempontok mentén a tetőablakra akár fényzáró, akár hővédő roló is felszerelhető, ezzel abszolút szabályozhatóvá téve a lakóterek körülményeit télen és nyáron egyaránt. Ezek alapján is jól leszűrhető az, hogy egy tetőtéri ablak napjainkban már nem csupán egy hagyományos nyílászáró, hanem egy számos különböző lehetőséget tartogató speciális kiegészítő.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.