Európai városok széndioxid-csökkentési vállalása

Mintegy négyszáz európai település – köztük Budapest – kötelezettséget vállalt arra, hogy az Európai Unió által kitűzött célszámokat túlteljesítve fogja csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Ezt annak keretében vállalták kedden Brüsszelben, hogy egészében túl akarják teljesíteni az energiatakarékossággal, illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos EU-terveket.

A tavaly létrejött, Polgármesterek Szövetsége nevű szerveződés találkozóján Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elmondta: idén ősszel a Belvárosban úgynevezett zöld zónát hoznak létre, ahonnan kitiltják a sok szennyezőanyagot kibocsátó gépkocsikat.

Az EU azt vállalta, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenti a légkör felmelegedéséhez vezető széndioxid-kibocsátást, 20 százalékkal növeli az energiafelhasználás hatékonyságát, valamint 20 százalékra emeli a megújuló energiafajták részarányát a felhasznált energián belül. A Polgármesterek Szövetségéhez 23 EU-ország, valamint Svájc, Norvégia, Ukrajna, Horvátország, Törökország és Bosznia-Hercegovina különböző városai tartoznak.

Mint kiszámították, ha a Szövetség városai valamennyien 20 százalékkal csökkentenék 2020-ra a széndioxid-kibocsátásukat, akkor az egyenértékű lenne egy magyarországnyi terület újraerdősítésével, vagy 35 millió autónak a forgalomból való kivonásával, vagy pedig húsz, 50 megawattos, széntüzelésű erőmű bezárásával. Az Európai Beruházási Bank (EIB) bejelentette, hogy idén 15 millió eurós adományozási alappal, valamint a fenti célokat szolgáló tevékenység költségeinek fokozott hitelezésével segíti a vállalások teljesülését.

A brüsszeli rendezvényen Demszky beszámolt arról, hogy Budapest 2007-ben energetikai főigazgatói posztot hozott létre a főpolgármesteri hivatalban, és számos energiahatékonyság-növelő programot valósított meg. Magyarország tavaly februárban elfogadta az országos energiahatékonysági tervet, novemberben pedig megszületett a budapesti energiakoncepció, amelynek alapján most dolgoznak a főváros energiaügyi cselekvési tervén.

Budapest nagy hangsúlyt helyez a tömegközlekedés támogatására, mondta a főpolgármester. Beszámolt a teherautók kitiltásáról a főváros nagy részéről, valamint a szmogriadó során szerzett tapasztalatokról. Elmondta, hogy bár az első alkalommal a rendőrök nem büntettek, csupán figyelmeztettek, az autósok fele otthon hagyta gépkocsiját. A budapestiek 95 százaléka egyetértett a szmogriadó elrendelésével.

A Polgármesterek Szövetségének találkozójához kapcsolódó sajtótájékoztatón Budapest főpolgármestere kitért arra, hogy a  magyar főváros jelentős geotermikus energiaforrásokkal is rendelkezik, ami eddig jobbára csak a fürdők révén volt közismert, ám tervezik ennek energia célú hasznosítását is.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.