Év végére befejeződhet a Rezéti-Duna újjáélesztése

Jól halad és az év vége előtt befejeződhet a Duna leghosszabb gemenci mellékágának élőhely-revitalizációja, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) több mint 700 millió forintos, európai uniós projekt keretében végez.

A 12 kilométer hosszú Rezéti-Duna első három kilométerén szeptemberben kezdődött a kotrás, erre azért volt szükség mert a meder feltöltődése már a mellékág elzáródásával fenyegetett.

Parrag Tibor, a DDNP természetmegőrzési osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a holtág elején lévő Senkiszigethez vezető gázlót már átkotorták, két méter magasságban távolítottak el homokot; a tervek szerint összesen 200 ezer köbméternyi hordalékot kell kikotorni a mederből, a munka most a felénél tart. Hozzátette: a vízállástól függően karácsonyra befejeződik a kotrás, ami így tavasszal már nem zavarja az élővilágot.

A Rezéti-Duna a 19. században a folyó fő ága volt a Gemencben, míg az 1890-es években zajlott folyószabályozás után mellékággá vált és kezdett feltöltődni, amelynek következtében térfogatának 90 százalékát elveszítette.

Az ágban, amely a leghosszabb átfolyó vízrendszer a nemzeti park területén, a Duna alacsony vízállásánál eddig gyakorlatilag  megszűnt a vízáramlás.

“A beavatkozással a következő 30-50 évre tudjuk biztosítani a víz átfolyását a Rezéti-Dunán” – mondta az osztályvezető.

Mindennek az áramlást kedvelő halfajok – magyar bucó, német bucó, márna, leánykoncér – szempontjából van jelentősége, emellett a mellékágból kisebb fokokon keresztül kijuthat a víz egyéb élőhelyekre is – jegyezte meg. Javul a kisvizes élőhelyek állapota, amelyek ideális ívóhelyei pontyféléknek, kétéltűek szaporodó helye és megjelenhetnek a halakkal táplálkozó gém- és gólyafélék. A Rezéti-Duna népszerű kirándulóhely is, amelyen a kotrás után végig lehet majd evezni.

A Duna gemenci holtágaiban 2012-ben a Világbank és a Globális Környezetvédelmi Alap támogatásával már végeztek revitalizációt. Ennek keretében azoknak a holtágaknak egy részében avatkoztak be, amelyek alulról töltődnek fel vagy kis vizes fokokon keresztül kapnak vizet. A Rezéti-Dunától nem messze húzódó Grébec-Dunán az akkor épült vízvisszatartónak köszönhetően szinte egész évben, alacsony dunai vízállás mellett is van víz.

A Duna a folyószabályozás miatt “egyirányú utcában” halad a gemenci hullámtérben, a mellékágakat folyamatosan kell kotorni, a nemzeti park arra törekszik, hogy minél kevesebb szabályozó műtárggyal avatkozzon be a holtágakon – mondta a szakember.

Ajánlott tartalom

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.