Éveken belül új típusú napelemek jelenhetnek meg

Sok szakértő szerint a perovszkitok jelentik a napenergia jövőjét, a kristályok ráadásul a hagyományos alapanyagokkal is kombinálhatóak.

Államilag támogatott, félárú napelemes rendszerek!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy új vizsgálat azt mutatja, hogy a halogenid perovszkitok a hagyományos szilíciummal ötvözve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a napelemek átlépjék a 26 százalékos bűvös hatékonysági határát – írja a PV Magazine. Az Oxfordi Egyetemhez tartozó, a perovszkit technológiát kutató Oxford PV cég csapata szerint a megoldás nagyban segítheti a napelemek fejlődését. A Shockley-Queisser-határ azt a teoretikus maximumot jelöli, amelyet a hagyományos napelemek hatékonysága nem léphet át. Az oxfordi kutatók úgy vélik, hogy a perovszkit kristályokkal áttörhetik ezt a gátat. A perovszkit rendelkezik minden olyan optoelektronikai tulajdonsággal, amely egy fotovoltaikus cella számára szükséges lehet, ráadásul előállítása is jóval egyszerűbb. Sok szakember szerint a technológia jelenti a napenergia jövőjét, a perovszkit alapú celláknak ugyanakkor még komoly fejlődésre van szükségük – ellenállóságuk például még hagy kivetnivalót maga után. A technika további különlegessége, hogy kombinálható a hagyományos, szilíciumon alapuló cellákkal – ezt nevezik tandemes megoldásnak. A szilícium aránylag nehezen nyeli el a sugárzást, így viszonylag vastag rétegre van szükség belőle a magasabb hatékonyság eléréséhez. A perovszkit ezzel szemben jó elnyelő, és fel lehet vinni a hagyományos rétegekre.

A fém halogenid perovszkitokkal több mint egy évtizede kísérleteznek egyes kutatócsoportok, és az Oxford PV szakértői is ilyen anyagot választottak kutatásaikhoz. A kutatók szerint a hasonló tandem napelemekkel megközelíthető a 26 százalékos hatékonysági határ. Az oxfordi vállalatnál úgy vélik, hogy a kombinált anyagok előnye a tiszta perovszkittal szemben az, hogy a kísérleti rendszerek könnyebben és olcsóbban skálázhatóak fel velük.

A cég hét éve foglalkozik a technológia fejlesztésével, a szakértők szerint közel járnak a tömeges kereskedelmi gyártáshoz egy, a németországi Brandenburgban található létesítményben. Az International Technology Roadmap for Photovoltaics előrejelzései alapján a tandem cellák 2023-ban léphetnek be a piacra.

 

 

Kép:  NREL/Dennis Schroeder

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit