Évente több tonna új ruhát éget el a H&M Dániában

A környezetbarát és újrahasznosítható termékeivel kampányoló H&M divatcég évente több tonna új ruhát éget el egy dániai égetőműben, közölte a dán TV2 tévécsatorna.

A tévé Operation X nevű műsorában olyan felvételeket mutattak be, amelyeken titokban érkeznek a roskildei égetőműbe a teherautók a teljesen új, árcímkékkel ellátott ruhákkal. A műsornak több korábbi alkalmazott is megerősítette, hogy itt semmisítik meg nagy tételben az eladatlan termékeket. A riport készítőinek szállítólevelek is a birtokába kerültek. Ezek azt mutatják, hogy Roskildében már 2013 óta égetnek el ruhákat, évente átlagosan 12 tonnát. A ruhák a konszern dániai központi raktárából, Grevéből érkeznek ide. A riport megjelenése után a dán H&M azt közölte: valóban égetnek el ruhákat, de csak gyári hibás vagy sérült termékeket. Például olyanokat, amelyeket a szállítás során víz ért, a raktározás közben penészesek lettek, vagy a határértéket meghaladó mértékben mutathatók ki rajtuk egészségre káros anyagok, például ólom. A cég a Facebookon azt írta: “Meglepett minket ez a riport, a H&M-nek ugyanis semmi oka nincs arra, hogy a hibátlan termékeit elégesse”.

A dán tévéműsor stábja azonban vitatta ezt. Ők azt állították: az égetőműbe érkező ruhák egy részét megvizsgálták, amelyeken se víz, se nedvesség, se penésznyomok, se ólomszennyezettség nem volt kimutatható. A dán tévének Christina Dean, a környezetbarát és pazarlásmentes textilkereskedelemért küzdő Redress nevű szervezet vezetője azt mondta: érthetetlen számára, hogy egy ilyen világcégnek hogyhogy nincs olyan raktára, amelyben nem tudják megvédeni a ruhákat az átnedvesedéstől, a penésztől vagy az egészségtelen szennyeződésektől. A dán tévé riportja szerint a H&M mellett más nagy cégek is így semmisítik meg a felesleget. A Bestseller nevű konszern például évi 49 tonnányi ruhát éget el. Ők is selejtes termékekre hivatkoznak, de a tévé szerint ennek igazi oka az, hogy jobban megéri elégetni a ruhát, mint újrahasznosítani. Gondolta volna, hogy a ruhagyártás a világ második legszennyezőbb iparága közvetlenül az olajszektor után. Ebben a cikkünkben mindent elolvashat arról, milyen környezeti pusztítással jár az olcsó és divatos ruha előállítása, majd az így felhalmozódott használtruha-mennyiség kezelése, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Csaknem 94 felvételt mutat be a világ minden tájáról a World Press Photo kiállítás péntektől a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).